Doğa ve Eko Turizm Açısından Belasi Vadisi - DURMUŞ , Önder; DURMUŞ, Çiğdem (PEARSON JOURNAL, 2024)
Kayseri il merkezine çok yakın bir konumda bulunan Belasi Vadisi sahip olduğu tarihi ve doğal güzellikleri ile önemli bir potansiyele sahiptir. Bu çalışmadaki temel amacımız Belasi Vadisinin turizm potansiyelini ortaya koymak ve vadide sürdürülebilir, koruma odaklı bir turizm faaliyetine katkı sağlamaktır. Bu araştırmada öncelikle literatür taraması yapılmış ve daha önce yapılan araştırmalar incelenmiştir. Araştırmada gezi-gözlem ve görüşme metotları kullanılmıştır. Bölge halkı ile görüşmeler yapılıp vadi hakkında bilgi toplanmış daha sonra turistik potansiyelinin tespit edilebilmesi, vadideki ekosistem ve turistlik özelliklerinin belirlenebilmesi için sahada gözlemler yapılmıştır. Tüm bu çalışmalar neticesinde turizm değeri olabilecek konu ve alanlar belirlenmiş ve sahanın turizme açılabilmesi için gereken koşulların sağlanması amacıyla gerekli analizler yapılmış, öneriler getirilmeye çalışılmıştır. Vadide yeraltı şehirleri, mağaralar, kaya kiliseleri, kaya mezarları ve oda mezarlar ile Tümülüs bulunmaktadır. Ayrıca vadi içerisindeki bitki örtüsü, patikalar ve şelalenin varlığı turizm potansiyelini artırmaktadır.. Bölgenin turizme açılması Kayseri için alternatif bir turizm kaynağı, bölge için ise bir gelir kaynağı olacaktır. Bölgedeki en önemli tehlikelerden bir tanesi yapılaşmadır. Bu yapılaşma bölgenin tarihi dokusunu bozmakta ve yaban hayatını olumsuz etkilemektedir. Vadideki yürüyüş patikalarının düzenlenmesi yönlendirme levhalarının konulması ve güvenliğin sağlanması şehir merkezine çok yakın bulunan bu ıssız vadiyi insanların hafta sonları yürüyüş yapabilecekleri önemli bir mekân durumuna getirecektir.