Filiz Shine’ın Çocuk Kitaplarının Değerler Eğitimi Açısından İncelenmesi - YILMAZ, Zeynep (PEARSON JOURNAL, 2024)
Gelişim sürecinin hızlı olduğu okul öncesi dönemde çocuklar doğrudan veya dolaylı olarak bilgi edinme, beceri kazanma, değer yargılarına ulaşma deneyimi kazanırlar. Okul öncesi eğitim kurumlarında değerler eğitimi sürecinde birçok faktörün etkisinden söz edilebilir. Bunlardan bazıları; ders programları, okul yönetimi, çocukların ebeveynleri, arkadaşları, öğretmenleri ve okulda çalışan diğer meslek elemanlarıdır. Sınıf ortamında öğretmenin veya ev ortamında ebeveynlerin çocuklarına sunacakları çocuk kitaplarının içeriklerinin hem görsel hem de sözel boyutunun değerler eğitimine uygunluğunun kontrol edilmesi değer yargılarının oluşması bakımından önemlidir. Bu çalışmada Filiz Shine’ın çocuk kitaplarının değerler eğitimi açısından incelenmesi amaçlamıştır. Araştırma kapsamında yaşamak ne güzel çocuk kitabı ‘‘Sevgi, Hoşgörü, Mutluluk, Sorumluluk, Sabır, Yardımlaşma, Saygı/Nezaket, İş birliği, Güven, Adalet, Doğruluk/Dürüstlük’’ değerleri temelinde incelenmiştir. Elde edilen veriler betimsel analiz ile analiz edilmiştir. Kitaplarda yer alan değerler tablo, grafik kullanılarak açıklanmıştır. Araştırmada incelenen kitapta en fazla yer alan değer sırasıyla mutluluk ve sorumluluk, en az yer alan değer eşit oranda güven ve adalet daha sonra doğruluk/dürüstlük olarak tespit edilmiştir. ‘‘Yaşamak Ne Güzel’’ kitabının değerler açısından zengin olduğu tespit edilmiştir. Çocuklara değer kazandırma ve kazanılan değerlerin hayata geçirilmesinde araştırmada incelenen kitaptan yararlanmak etkili olacaktır.