Fen Bilimleri Öğretmenlerinin 6. Sınıf ‘Vücudumuzdaki Sistemler’ Ünitesinin Öğretimine Yönelik Görüşleri - BÜYÜKBAYRAKTAR, Fatma Nur; AKSOY GÜREL, Begüm (PEARSON JOURNAL, 2024)
Fen öğretim programları yaşanan değişim ve gelişmeler sonucu değişen ihtiyaçlara ve öğretim yaklaşımlarındaki yeniliklere uygun olarak yenilenmektedir. Programın kazanımları ilgili disipline yönelik bilgi ve becerileri sarmal yaklaşımla sunan önceki öğrenmelerle ilişkilendirilmiş, anlamlı ve kalıcı öğrenmeyi sağlayan, üst bilişsel becerilerin kullanımına yönlendiren ve hayatla ilişki kurmayı sağlayacak niteliktedir. Bu niteliklerin korunması için gerekli görüldükçe programda değişiklikler yapılmaktadır. Son değişiklik 2024 yılında Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli adı altında gerçekleştirilmiştir. Değişiklik yapılan ünitelerden biri önceki programda 6. sınıfın altıncı ünitesi olan Vücudumuzdaki Sistemler ve Sağlığı ünitesidir. Bu araştırmanın amacı 2018 Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı 6. sınıf ‘Vücudumuzdaki Sistemler ve Sağlığı’ ünitesinin kazanımlarına ayrılan süreyi yetersiz bulan fen öğretmenlerinin bu ünitenin öğretimine yönelik görüşlerini incelemektir. Nitel yöntemle yürütülen çalışmada altı fen bilimleri öğretmeniyle görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmelerden elde edilen veriler betimsel analize tabi tutulmuştur. Bulgular araştırmaya katılan öğretmenlerden beşinin dolaşım sisteminde süreyi yetersiz bulduğunu, bir öğretmenin ise bütün sistemler için süreyi yetersiz bulduğunu ortaya koymaktadır. Ünite kazanımları için verilen sürenin yetersiz gelme nedenleri konusunda öğretmenlerin çoğu öğrenciler için konu kavramlarının zor ve ağır geldiğini belirtmişlerdir. Öğretmenlerden bazıları sistemlerin zor ve karmaşık olanlarını üst sınıf seviyelerinde daha basit ve anlaşılır olanlarının ise küçük sınıf seviyelerinde verilmesini çözüm önerisi olarak sunmuştur.