Dijital Medyanın Toplumsal Hareketlilik Etkisi: “Gazze Savaşı 2024 Örneği” - ALSHARİF , İsraa (PEARSON JOURNAL, 2024)
Dünyanın en uzun süreli ihtilaflarından biri olan İsrail-Filistin çatışması, dijital medyanın yükselişiyle birlikte anlatıları yeniden şekillendirerek ve bilgi yayılımı ile etkileşim dinamiklerini yeniden tanımlayarak dönüşümcü bir aşamaya girmiştir. Bu makale, dijital medyanın Filistin toplumsal hareketleri üzerindeki etkisini inceleyerek, özellikle 7 Ekim olaylarından sonra Filistin davası için küresel kamuoyunu şekillendirme, İsrail anlatılarına karşı koyma ve uluslararası dayanışmayı harekete geçirme konularındaki rolünü vurgulamaktadır. Ana akım medyanın geleneksel kapı bekçiliği rolünü kırarak sosyal platformlar, çeşitli seslerin ortaya çıkmasına ve tabandan gelen perspektiflerin küresel bir izleyici kitlesine ulaşmasına olanak tanımıştır. Bu platformlar, bireylerin ve aktivistlerin hikayelerini paylaşarak destek toplamalarını sağlarken, aynı zamanda yanlış bilgi yayılması ve kışkırtma gibi zorlukları da beraberinde getirmektedir. İlgili literatürün eleştirel bir incelemesi aracılığıyla çalışma, bu dijital alanların kamuoyu ve politika oluşturma üzerindeki etkisini derinlemesine araştırmaktadır. Makale ayrıca Filistinlilerin dijital medyayı kullanmada karşılaştıkları engellere ve bu engellerin üstesinden gelmek için kullandıkları stratejilere ışık tutmaktadır. Bu bağlamda, dijital okuryazarlığın ve empatinin, bu araçları bu uzun süren çatışmada anlamlı değişim için kullanmadaki rolü vurgulanmaktadır.