Yeme Bozukluğunda Bilişsel Davranişçi Terapi Olgu Sunumu - BAĞRIAÇIK, Büşra; KARAAZİZ, Meryem (PEARSON JOURNAL, 2025)
Bu çalışma DSM-5 tanı kriteri dikkate alınarak uygulanmıştır. Belirtileri gösteren danışan 38 yaşında ve kadındır. Uygulanan seanslar bilişsel davranışçı ekolüne göre yapılmıştır. Danışan uzun zamandır yaşadığı yeme ataklarından dolayı kilo alıp verdiğini belirtmiştir. Sinir duygusuyla gelen bilinçsiz bir şekilde yemek yediğini ve sonrasında mutsuz olduğunu belirtmiştir. Danışan daha öncede diyetisyen ve psikolog ile görüştüğünü iletmiştir. Bir süre ara verdiğini sonrasında tekrarlayan yeme ataklarıyla terapi almaya karar vermiştir. Öncelikle danışana bilişsel davranışçı terapi hakkında bilgi verilmiştir, sürecin nasıl ilerleyeceği hakkında bilgilendirilmiş ve terapinin durumu hakkında psikoeğitim verilmiştir. Öncelikle danışan ile terapötik ilişkinin ilerlemesi sağlanmıştır. Terapinin seyri ise öncesinde bilişsel açıdan işlenmiştir. Bilişsel kapsamda danışanın otomatikleşen düşünceleri ve esas kanıları belirlenmiştir. Bilişsel açıdan sonra ise davranış işlenmiştir. Davranışa uygun açıdan davranış modelleri kullanılmıştır. Matrix modeli uygulanmıştır. Bilişsel davranışçı terapi ile danışanda oluşan mutsuzluk, pişmanlık, suçluluk duyguları üzerinde anlamlı kazanımlar elde edilmiştir.