Sağlık Turizminde İş Birliğine Yönelik Yapılmış Makalelerin Bibliyometrik Analizi - KORKMAZ ÖZCAN, Zişan; ÇAVUŞ, Özlem (PEARSON JOURNAL, 2025)
Bu çalışmada, sağlık turizminde iş birliği ile ilgili 2007-2025 yılları arasında yapılan makalelerin bibliyometrik analiz ile incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmacılar tarafından, araştırmanın konusuna uygun kod; “(("health tourism" or "medical tourism") and ("partnership" or "cooperation" or "business"))” şeklinde oluşturulmuştur. Elde edilen kod ile Web Of Science platformunda tarama yapılmış, 239 adet makaleye ulaşılarak, bibliyometrik analiz gerçekleştirilmiştir. 2007 ile 2025 yılları arasında yapılan sağlık turizminde iş birliğine yönelik makaleler incelenmiştir. İlgili makalelerin 189 kaynakta yayınlandığı, konunun literatür hacminde ortalama yıllık büyüme oranının %1.61 olduğu, ortalama yaşının 7.63 olduğu, ortalama atıf sayısının 11.04 olduğu, toplam 8421 referansa atıf yapıldığı görülmektedir. Yayınlarda 375 anahtar kelime kullanıldığı, 794 yazar anahtar kelimesi olduğu, toplamda 593 yazarın alana katkı sunduğu, uluslararası iş birliği yapılan yayın oranının %22.59 olduğu saptanmıştır. Konu ile ilgili en çok maklenin 2021 yılında gerçekleştiği, en çok yayın yapan derginin “Sustainability” dergisi olduğu belirlendi. Veriler, sağlık turizmi alanındaki iş birliğinin giderek arttığını ve global ölçekte önem kazandığını göstermektedir. Gelecek çalışmaların, uluslararası iş birliği modelleri, sağlık hizmetleri kalitesi ve yönetim stratejilerine odaklanarak, sektördeki boşlukları doldurması ve pratik uygulamalara dönüştürülmesi açısından önem arz etmektedir. Zira farklı coğrafyalarda yapılacak karşılaştırmalı çalışmalar, sağlık turizminin küresel ölçekteki dinamiklerini daha iyi anlamamıza katkı sağlayacaktır.