Kumar Bağımlılığında Bilişsel Davranışçı Terapi: Olgu Sunumu - SÖNMEZ , Yasemin; KARAAZİZ, Meryem (PEARSON JOURNAL, 2025)
Bu olgu sunumunda, 25 yaşındaki A.E. adlı bir bireyin kumar oynama bozukluğuna yönelik bilişsel davranışçı terapi (BDT) süreci ele alınmıştır. A.E., online kumar oyunlarına bağımlılığı nedeniyle ciddi maddi ve manevi sıkıntılar yaşamaktadır. Bu bağımlılık, uyku problemleri, depresyon belirtileri ve yaşamdan keyif alamama gibi sorunlara yol açmıştır. Arkadaşlarının etkisiyle kumar oynamaya başlayan A.E., zamanla bu alışkanlığını kontrol edemez hale gelmiştir. Tedavi sürecinde, danışanın kumar oynama davranışını tetikleyen düşünce ve duygular üzerinde çalışılmıştır. Bilişsel yeniden yapılandırma teknikleri kullanılarak, hastanın irrasyonel düşünceleri ve işlevsel olmayan düşünce kalıpları ele alınmıştır. Tedavi sırasında, semptomlar düzenli olarak izlenmiş ve danışana dikkat çalışmaları, nefes egzersizleri gibi teknikler öğretilmiştir. Terapi sürecinde, danışana kumar oynama davranışını kontrol altına alması için çeşitli stratejiler geliştirilmiştir. Bu çalışma, bilişsel davranışçı terapinin kumar oynama bozukluğunun tedavisindeki etkinliğini vurgulamakta ve A.E.’nin bağımlılıkla başa çıkma sürecinde yaşadığı deneyimleri ortaya koymaktadır.