YAVUZ BÜLENT BAKİLER’İN ŞİİRLERİNDE HALK BİLİMİ UNSURLARI - KAÇMAZ, Nurullah (PEARSON JOURNAL, 2020)
Bu araştırma Yavuz Bülent Bakiler’in şiirlerindeki halk bilimi unsurlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu doğrultuda Bakiler’in Yalnızlık, Seninle, Duvak adlı eserlerinde yer alan şiirlerini topladığı Harman adlı şiir kitabı incelenmiştir. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Elde edilen bulguların yorumlanmasında Sedat Veyis Örnek’in Türk Halk Bilimi kitabında halk biliminin çalışma konularını sınıflandırdığı yirmi beş madde kullanılmıştır. Bakiler’in Şiirlerinde geçiş dönemleri; halk bilgisi; bayramlar, törenler, kutlamalar; inanışlar; oyun-eğlence, spor; halk oyunları (dansları); halk müziği; giyim-kuşam ve süslenme; halk sanatları; halk mimarisi gibi halk bilimi unsurlarını içeren kullanımlara yer verildiği tespit edilmiştir. Sivas’ta doğup büyüyen sanatçı Anadolu köylerindeki Türklerin canlı dilidir. Şiirlerinde sade bir Türkçe kullanan sanatçı yer yer bölgesel ağızlara yer vermesi onu halktan biri yapmıştır. Yavuz Bülent Bakiler’in şiiri, zengin muhtevası olan bir “yaşantı” şiiridir. Onun şiirlerini okurken Anadolu’nun bütün acılarını, zevklerini vb. bütün duygularını hissederiz. Özellikle ders kitaplarında Bakiler’in şiirlerine daha çok yer verilmesi, şiirlerini mektep sıralarındaki çocuk ve gençlere tanıtmak bütün Edebiyat ve Türkçe öğretmenlerinin vazifesi olmalıdır.