ABD’NİN AFGANİSTAN POLİTİKASI: OBAMA VE TRUMP DÖNEMİ - Sadruddin Oghli, Jamaluddin (PEARSON JOURNAL, 2020)
1979 yılından önce Afganistan ABD’nin adeta hiç gündeminde olmayan bir ülkeydi. Fakat bu tarihte Afganistan Sovyetler Birliği tarafından istila edilmesi sonucu- ABD’nin gündemine taşınmıştır. Böylece dönemin iki süper gücünün temsili savaşlarından biri de Afganistan üzerinden gerçekleşmiştir. Bu tarihin bir diğer özelliği de, ABD’nin Orta Doğuda İsrail’den sonra en önemli müttefiki olan İran’ı de gerçekleşen İslami devrim sonucu kayıp etmesidir. ABD’nin Afganistan’da desteklediği grupların mücadelesi sonucu 1989 de Sovyetler Birliği Afganistan’dan çekilmek zorunda kalmıştır. Bu tarihten itibaren Afganistan da iç savaş başlamıştır ve ülke adeta cehenneme dönüşmüştür. 11 Eylül saldırıları sonucu ABD Afganistan’ı işgal etmiştir. Bush Afganistan’ı yeniden inşa etmeye çalışırken, Obama mevcut düzeni güçlendirmeye çalışmıştır. Trump ise “ koşullara odaklı bir yaklaşım” benimsemiştir. Bu tez çalışmasında ABD’nin Afganistan politikası Obama ve Trump dönemine ayrılarak incelenmiştir.