MİNYATÜR SANATININ EVRİMİ - Kahraman, Mehmet Emin; Önal, Halil (PEARSON JOURNAL, 2020)
Minyatür sanatı, diğer görsel sanatlarda olduğu gibi; bilginin daha kolay aktarılmasına olanak tanımış en eski sanat dallarından biridir. Bu sanat dalı, özellikle kitaplarda, yazılan bilginin anlaşılabilirliğinin arttırılmasına hizmet etmiştir. Kendisine özgü renk, perspektif, ışık gibi pek çok özelliği bulunan minyatür sanatı geçmişten günümüze pek çok araştırmaya konu olmuş, dolayısıyla pek çok kez tanımlanmıştır. Bu çalışmada, İslamiyet öncesi ve sonrası dönemde minyatür sanatının nasıl şekillendiği ve modern dünyada, hayatımızın hemen her alanında etki sahibi olmayı başarmış olan grafik tasarım ile nasıl iç içe geçtiği sorularına yanıt aranmıştır. Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat Tasarım Fakültesi öğrencilerinin İllüstrasyon dersindeki katılımları ile minyatür sanatı grafik tasarım programlarında dijital olarak yeniden yorumlanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, minyatür sanatının özüne bağlı kalarak onu dijital ortamda oluşturmak mümkündür. Bununla birlikte grafik tasarım ve minyatürün birleştiği eserlerde bir doğru/yanlış yorumlaması yapılamamaktadır. Eser, tamamen onu yapan kimsenin minyatürü anlama düzeyi, hayal gücü ve yeteneği ile ilişkili olarak şekillenmektedir.