IRAN IN THE ARAB SPRING: DISCOURSE AND POLICY - DIYARBAKIRLIOĞLU, Kaan (PEARSON JOURNAL, 2020)
Tunus’tan başlayarak Suriye İç Savaşına kadar devam eden süreçte belli başlı benzerlikleri olsa da her ülkede farklı bir etkiye sebep olan Arap Baharı, Ortadoğu'da bölgesel dinamiklerin değişmesinde oldukça önemli bir rol oynamıştır. Halk ayaklanmalarının iktidar değişikliğine yol açtığı bir durak olmasa da İran İslam Cumhuriyeti meşruiyetini korumak için değişen bölgesel dinamikler ışığında farklı söylemler ve politikalar şekillendirmiştir. Bu doğrultuda çalışma, İran toplumunun, Ortadoğu coğrafyasındaki değişim ve dönüşüm sürecini nasıl algıladığını ve olaylar doğrultusunda nasıl bir politika modelinin izlendiğini analiz etmeye çalışacaktır. Bu analiz çerçevesinde iç ve dış etkenlere bağlı farklı söylem kalıplarına odaklanılacaktır. Bu bağlamda ilk olarak İran rejiminin Batı karşıtı muhalefetinin şekillendirdiği İslami Uyanış söylemine yer verilecektir. Ardından madalyonun öbür yüzündeki reformistlerin demokrasi ve özgürlük odaklı konuşmaları analiz edilmeye çalışılacaktır. Çalışmanın son bölümünde ise Arap Baharının İran'a ilişkin sonuçlarına ve değişen bölgesel politikalara yer verilecektir.