ARDUİNO İLE MATERYAL TASARIMI: OTOMATİK SINIF HAVALANDIRMA SİSTEMİ - ÖNAL, Nezih (PEARSON JOURNAL, 2020)
Öğrencilerin bir dersi dinlerken rahat nefes alabilmeleri, derse dikkatlerini verebilmeleri ve dersi anlamaları oldukça önemlidir. Oksijen seviyesi iyi olmayan havasız ortamlar, öğrencide dikkat dağınıklığı ve huzursuzluk yaratabilir. Bu da öğrencinin kendini derse verebilmesini, dersi anlamasını ve ders çalışmasını önemli ölçüde etkileyebilir. Daha önemlisi sağlık açısından ciddi sorunlar ortaya çıkarabilir. Ortamdaki oksijen düzeyi istenilen seviyede kalırsa öğrencilere ders sonuna kadar etkili ve verimli ortamı sağlanabileceği öngörülmektedir. Buradan hareketle açık kaynaklı bir mikrokontrolcü platform olan Arduinonun çeşitli sensörlerden gelen sinyallerin okunabilmesi, ışık yakıp söndürebilmesi ve motor çalıştırabilmesi özelliklerinden yararlanılarak oksijen seviyesini kontrol eden ve belli bir miktarın altına düştüğünde otomatik olarak havalandırma açan prototip bir sınıf ortamı tasarımı gerçekleştirilmiştir. Ayrıca araştırmada Milli Eğitim Bakanlığı’nda (MEB) görevli iki öğretmen ve bir devlet üniversitesinde görevli iki akademisyenle görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler sonucunda Arduino elektronik devre kartı, sınıfın havalandırılması için fan, oksijen değerini ölçmek için oksijen sensörü ve LCD ekran kullanılması kararlaştırılmıştır. Bu elektronik malzemeler bir bilişim teknolojileri sınıfı baz alınarak tasarlanan maket üzerine gerçeğine uygun bir biçimde yerleştirilmiştir. Araştırmanın, ortamdaki oksijen seviyesinin ideal olması durumunda öğrencilerin daha rahat nefes alabilmesi, derslerde veya sınıf ortamında bireysel çalışmaları esnasında dikkat seviyesinin daha iyi olması, sağlık açısından gerekli oksijenin alınması ve vücuttaki semptomların sağlıklı bir şekilde çalışmasına etkili olabilecek sınıf ortamlarının tasarımı için önemli olduğu düşünülmektedir.