AFET VE SALGINLARDA ÇALIŞANLAR: DÜNYA COVİD-19 PANDEMİSİ ÖRNEĞİ - URGAN, Suzan; ATAR, Ayşe; ERDOĞAN, Pınar (PEARSON JOURNAL, 2021)
Araştırmanın amacı Aralık 2019’da Çin’de ortaya çıkıp tüm dünya yayılan Covid-19 salgın etkilerinin görüldüğü zaman diliminde, çalışanların yaşamış oldukları psikolojiyi olumlu ve olumsuz yönleriyle ele alarak, pozitif psikolojiye sahiplilik durumuyla, stres, anksiyete ve depresyon belirti düzeyleri ile ortaya koymaktır. Araştırma örneklemi 402 mavi ve beyaz yakalı çalışandan oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak DASÖ (Depresyon Anksiyete Stres Ölçeği) ve Psikolojik Sermaye Ölçeği kullanılmıştır. Çalışma verileri SPSS 22 programı ile analiz edilmiştir. Analiz sonucunda; çalışanların pozitif psikolojik sermaye düzeyleri yüksek düzeyde bulunurken, stres belirti düzeyleri, anksiyete ve depresyon belirti düzeylerinden daha yüksek çıkmıştır. Çalışanların psikolojik sermaye seviyelerinin, yaş ve gelir gruplarına göre farklılaştığı tespit edilmiştir. Aynı şekilde, depresyon, anksiyete ve stres belirti düzeylerinin cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, yaş ve gelir gruplarına göre istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır.