YÜKSEK YAPILARIN TASARIMLARININ VE YAPIM TEKNİKLERİNİN İNCELENMESİ - ARI, Ahmet Cihat (PEARSON JOURNAL, 2021)
Yakın zamanda nüfusun artmasıyla birlikte, yapı stokunun yetersiz kalması nedeniyle, yapıların tasarımlarında ve yapım tekniklerinde değişimler yaşanmıştır. Bilimin ve teknolojinin gelişmesiyle, yapıların inşa edilmesinde ve tasarımında yeni yapım teknikleri ortaya çıkmıştır. Küresel nüfus artışında, barınma ihtiyacının karşılanmasında yüksek yapılar yapılmış ve bu yapıların inşa edilmesi teknolojinin gelişmesiyle mümkün olmuştur. Bununla birlikte yüksek yapılar, ülkeler ve kentler için teknoloji gelişmişliğinin sembolü olmuştur. 21. yüzyıldan itibaren kentlerde yapılan yüksek yapıların, farklı tasarımlar ve yeni yapı teknikleriyle inşa edilmesi mimari ve mühendislik alanının gelişmesini sağlamıştır. Yüksek yapıların tasarımının, kentin kültürüne, dokusuna uygun yapılması önemli olmaktadır. Ayrıca yüksek yapıların deprem, yangın ve sel gibi doğal afetlere dayanıklı yapılar olarak inşa edilmesi gerekmektedir. Bu nedenle, yüksek yapıların tasarımları ile yapım teknikleri mimari ve mühendislik alanında araştırma konusu haline gelmiştir. Bu çalışmanın amacı, yüksek yapıların tasarımlarının ve yapım tekniklerinin incelenmesidir. Çalışmanın ilk kısmında, yüksek yapının kavramı ve tarihsel gelişimi ele alınmıştır. Çalışmanın ikinci kısmında, yüksek yapıların tasarımları ve yapım teknikleri araştırılmıştır. Ayrıca çalışmada, yüksek yapılara Dünya’dan ve Türkiye’den örnekler verilerek incelenmesi yapılmıştır. Çalışma kapsamında, yurt içi ve yurt dışı makaleler, kitaplar, yayınlanan tezler, web kaynakları gibi literatür araştırmaları yapılarak veriler toplanmıştır. Çalışma kapsamında yapılan incelemeler sonucunda, günümüzde teknolojinin gelişmesiyle yüksek yapıların tasarımında ve yapım tekniklerinde, yapı malzemelerinin özelliklerine uygun seçilmesi önem kazanmaktadır. Bu nedenle mimarın, yüksek yapıların tasarımında malzemelerin özelliklerini iyi bilmesi ve yapıların inşa edilmesinde malzemenin özelliğine uygun olarak kullanması gerekmektedir. Ayrıca yüksek yapılarda aerodinamik tasarımlar yapılarak yapı yüksekliğinin artması rüzgârın hızının etkisini azaltmaktadır.