POSTMODERN REKLAM AFİŞİ TASARIMI - PİLİCİ, Elanur (PEARSON JOURNAL, 2021)
Grafik tasarım ve afiş sanatının tarihi, insanlığın mağara devrindeki duvar çizimlerine kadar uzanan bir geçmişe sahiptir. Toplumsal ihtiyaçlar üzerinden şekillenen ve toplumsal gelişmenin farklı aşamalarında ortaya çıkan koşullara göre değişim geçiren grafik tasarım ve afiş sanatı, bugün gelişiminin zirvelerinden birisini yaşamaktadır. Tarihsel toplumsal gelişme sürecinde sürekli gelişen ve dönüşen grafik tasarım ve afiş sanatı, modern dönemden postmodern döneme geçişte tüketim toplumunun ihtiyaçlarına uygun bir şekilde ve bu dönemin teknik/teknolojik araç ve yöntemlerinden yararlanarak yeni boyutlar kazanmıştır. Özellike matbaanın icadı, taşbaskı ve Endüstri Devrimi hayatın her alanında olduğu gibi grafik tasarım ve afiş sanatında büyük sıçramalar yaşanmasını sağlamıştır. 20. yüzyılın ortalarından itibaren başlayan bilgisayar teknolojisi ve dijital teknolojiler grafik tasarım ve afiş sanatında adeta bir devrim dönemi yaşanmasını beraberinde getirmiştir. Bu büyük atılımlar sadece teknik ve tekonoljik yenilikler getirmemiş, bir bütün olarak grafik tasarım sanatınn perspektifini değiştirmiştir. Bir yandan grafik tasarım santının eğitimi gelişmesi kurumsal bir boyut kazanırken bir yandan da bu sanatın amaç ve hedeflerinde bazı dönüşümler gerçekleşmiştir. Özellikle postmodernizm kavramı etrafında süregiden tartışmalar, günümüzde modernizm sonrası olarak adlandırılan yeni ilişki biçimleri, kavram ve ekoller grafik tasarım sanatında da yansımasını bulmaktadır. Postmodernizm ile grafik tasarım sanatı arasındaki ilişkiler, postmodern olarak kategorize edilen afiş tarz ve üslupları, postmodern afiş ile reklam kültürü arasındaki ilişkiler yeni tartışma pencereler açmaktadır. Reklam ve reklam afişleri de bu çerçevede değerlendirildiğinde tüketim toplumu olarak adlandırılan günümüz toplumlarının ihtiyaçlarına uygun bir şekilde yeni formlar ve üsluplar kazanmıştır. Tüketim toplumunun her geçen daha da karmaşık bir hal kazanan gereksinimleri ve tüketim toplumunun kendine özgü dinamikleri afiş ve reklamcılık kavramını da tarihsel bağlamından farklı bir yere doğru kaydırmıştır. Bu çalışma bütün tarihsel toplumsal gelişim süreci içerisinde grafik tasarım ve afiş sanatının evrimini ve günümüzde kazandığı boyutları ele alırken postmodernizm kavramı ve bu kavram etrafında şekillenen reklam afişlerinin çarpıcı örneklerini ele almakta, bu örnekler üzerinden postmodern reklam afişlerini farklı açılardan irdelemektedir.