POSTMODERN TOPLUM VE GÖSTERGELERİ: YENİ BİR YORUM BYUNG CHUL HAN - SELİM, Ferdi (PEARSON JOURNAL, 2021)
Her çağın kendine özgü krizleri ya da hastalıkları vardır. Bu krizler genellikle o çağa ait insanların genel tutumlarının bir sonucudur. İlgi ve merakın bir yöne kayması burada toplanması ve yine davranışların bu doğrultuda gelişim göstermesi ölçülü olmak gibi bir erdemin yitirilmesine ve farklı bir yönde aşırılık tesis edilmesine neden olmuştur. Ortayı bulmanın çeşitli yollarını keşfeden insanoğlu sıklıkla insan doğasına yönelmiştir. İşte bu rahatsızlıklar üzerine soruşturma yürüten bazı düşünürler çeşitli benzerliklerden veya biyolojik ve psikolojik çıkarımlardan hareketle kimi mekanizmaları bu ortak doğa üzerinden açıklamak istemiştir. Daha uygun bir şekilde ifade etmek gerekirse çok fazla sayıda insanı etkileyen bu olağandışı hastalık durumları genellikle ya toplumsal yapılara doğrudan sirayet etmiş ya da onları dolaylı olarak etkilemiştir. Bu etki bazı düşünürlerce o kadar ileri götürülmüştür ki, bir ilişki kurdukları bu yapılar arasında bir analoji yaratmak suretiyle her ne ise o yapılar birlikte organize etmek istemişlerdir. Hatta bu yapıların benzer davranışlarla düzenlenebileceği, özellikle de bunlardan ilki olan insan organizmasından çıkarılabilecek bulguların devlet ve toplum yapısına aktarılabileceğini düşünmüşlerdir. Çağın önemli düşünürlerinden birisi olan Byung Chul Han da bu hastalıkların tespit edilmesinden bir çözüm önerilene kadar olan süreci pek çok tarihi örnekten yola çıkarak incelemektedir. Bu hususta özgün ve yerinde tespitlerde bulunan düşünür bugünün toplumunun ve siyasetinin anlaşılmasını sağlayacak yeni bir felsefi zemin açmaktadır. İşte bu çalışmada ise, postmodern durumun yaratmış olduğu çağa özgü hastalıklar Han’ın düşüncelerinden ve bu düşüncelerin getirmiş olduğu zengin ve geniş içerikten hareketle ele alınmıştır.