TÜRKİYE İŞLETMELERİNDE ENTELEKTÜEL SERMAYENİN NİCEL VE NİTEL PERFORMANSA ETKİLERİ ÜZERİNE LİTERATÜR ARAŞTIRMASI - ALTUNOK, Bahar (PEARSON JOURNAL, 2021)
Sanayi toplumundan bilgi ekonomisine geçişteki süreçte; küreselleşme, teknolojik gelişmeler, toplumsal tercihlerin değişmesi ve yine serbest ekonomi ile müşterilerin daha ucuza daha iyiye daha kolay erişebilir hale gelmesi işletmeler için rekabetin doğasını değiştirmiştir. Bu rekabet ortamında işletmeler için entelektüel sermaye, en büyük rekabet gücü olarak tanımlanmaktadır. Çünkü entelektüel sermaye her işletmenin kendisine özel ve eşsiz olup; yalnızca işletmelerin kendi çalışanları tarafından bilinen, çalışanların bilgi ve becerilerini kapsayan kısacası işletmelerin görünmeyen varlıklarıdır. Ve entelektüel sermayesi var olan işletmeler entelektüel sermayelerini geliştirerek, etkin kullanarak; ancak rakiplerine günümüz rekabet piyasasında fark yaratabilmekte, kendilerine ise değer katabilmektedirler. Bu çalışmada entelektüel sermaye ve alt ana unsurlarının işletme performansı üzerindeki etkilerine ilişkin YÖK Tez Merkezinde yapılmış olan çalışmalar incelenmiş ve entelektüel sermayenin işletmeler için önemi gösterilmeye çalışılmıştır. İncelenen çalışmalarda entelektüel sermayenin işletme performansı üzerinde pozitif yönde bir etkisinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır.