TÜRKİYE’ DE FAALİYET GÖSTEREN BANKALARIN VİZYON VE MİSYONLARINA YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA - GÜLER, Hale Nur (PEARSON JOURNAL, 2020)
Kurumların gelecekte nerede olmak istediklerini ifade eden vizyon ve kurumların görevlerini ifade eden misyon stratejik yönetimin en önemli unsurlarındandır. Bu çalışmada Türkiye’ de faaliyet gösteren şube sayılarına göre büyükleri belirlenmiş yirmi bankanın vizyon ve misyon ifadeleri incelenmiştir. Kamu sermayeli bankalar ile özel ve yabancı sermayeli bankaların vizyon ve misyon ifadeleri arasındaki benzerlik ve farklılıklar belirlenmiştir. Aynı zamanda bankalarda ortak kullanılan vizyon ve misyon ifadeleri de belirlenmiştir. Çalışmada verilen bankaların resmi internet sayfalarından elde edilmiş olup içerik analizi yapılmıştır. Bankaların en çok kullandığı vizyon kavramları lider ve öncü olmak iken misyon kavramı ise müşterilerine değer yaratmak olmuştur. Kamu özel ve yabancı sermayeli bankalarda en çok kullanılan vizyon ifadesi lider ve öncü banka olmak iken, kamu sermayeli bankalardaki en çok kullanılan misyon müşterilerine değer yaratmak, özel ve yabancı sermayeli bankalarda misyon ise müşterilerine değer yaratmanın yanı sıra yenilikçi gelişime açık çağdaş ve büyüyen banka olmak olarak görülmüştür. Tüm bankalarda ortak kullanılan vizyon ifadeleri lider ve öncü banka olmak, müşterilerine değer vermek, kaliteli ürün ve hizmet sunmak, güvenilir olmaktır. Tüm bankalarda ortak kullanılan misyon ifadeleri ise müşterilerine değer yaratmak, ekonominin sektörün gelişmesine katkıda bulunmak, ihtiyaç ve beklentilere çözüm üretmek, sürdürülebilir kar, müşteri memnuniyeti, sosyal sorumluluk, evrensel olmak, etik değerlerin bilincinde olmak, hızlı, hissedarlarına değer yaratmaktır.