HEMŞİRELERİN İŞ STRESİ İLE DAMGALAMA EĞİLİMLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ - TAŞKIN YILMAZ, Feride; YILDIZ, Ezgi; ÇEVİK, Betül Esra (PEARSON JOURNAL, 2021)
Hemşireler, hasta veya hastalık riski taşıyan stresli bir gruba bakım verdiğinden dolayı iş stresini en yoğun yaşayan meslek grupları içerisinde yer almaktadır. Çalışma hayatını ve ortamın işleyişine olumsuz etkileyen faktörlerden biri damgalamadır. Damgalama eğiliminin yüksek olması çalışanlar üzerinde iş stresini daha da artırabilir. Araştırma, hemşirelerin iş stresi ve damgalama eğilimi düzeylerini belirlemek, iş stresi ile damgalama eğilimi arasındaki ilişkiyi amacıyla tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tarzda yapılmıştır. Araştırmaya bir üniversite hastanesinde görev yapan 245 hemşire katılmıştır. Araştırma verileri bireysel bilgi formu, İş Stresi Ölçeği ve Damgalama Ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. Hemşirelerin İş Stresi Ölçeği puan ortalamasının 2.44±0.54 olduğu ve %75.9’unun uyaran etkisi yaratıp başarıyı artıran stres düzeyine sahip oldukları belirlenmiştir. Hemşirelerin psikolojik damgalama eğilimini düzeylerinin (49.11±12.00) ortalamanın altında olduğu; %31.8’inin damgalama eğilimi düzeylerinin yüksek olduğu bulunmuştur. Hemşirelerin Damgalama Ölçeği’nin “Kıdemi fazla olan çalışanlar genç olanlar üzerinde otorite kurmayı sever”, “Yaşam tarzı bana uymayan bir kişiyle iş dışında görüşmem” ve “Yaşlı personelin iş ortamında verimleri oldukça düşüktür” maddelerine en yüksek puan verdiği saptanmıştır. Hemşirelerin İş Stresi Ölçeği ile Damgalama Ölçeği genel puan ortalaması arasındaki ilişki incelendiğinde; pozitif yönde zayıf derecede anlamlı ilişki olduğu belirlenmiştir (r=0.276; p<0.01). Ayrıca damgalama eğilimi yüksek olan hemşirelerin iş stresi düzeylerinin istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek olduğu tespit edilmiştir (p<0.01). Hizmet içi eğitimlerle damgalama eğilimi ve iş stresi ile baş etme yaklaşımları konusunda eğitim ve bilgilendirmelerin yapılması önerilmektedir.