HEKİM-HASTA İLİŞKİSİNİ İYİLEŞTİRMEDE ETKİLİ BİR YÖNTEM: BALİNT GRUP YÖNTEMİ - SAMANCI, Mustafa (PEARSON JOURNAL, 2021)
Balint grupları, 1950’lerde hekim-hasta ilişkisini derin boyutları ile inceleyen Michael Balint tarafından ortaya konulmuştur. Balint grup yöntemi, vaka sunumundan ve vaka sunumunu takiben hekim-hasta ilişkilerinin duygusal içeriğine vurgu yapan genel tartışmalardan oluşmaktadır. Balint gruplarının oluşturulma amaçlarından bir tanesi ise, kişilerarasındaki iletişim zorluklarının azaltılması için, sağlık profesyonelleri ve tıp öğrencilerinde empati becerilerinin gelişimine yardımcı olmaktır. Günümüzde, dünya genelinde oldukça yaygın bir şekilde kullanılan Balint Grup Yöntemi’ne, Türkiye’de yeterli düzeyde önem verilmemiştir. Balint grupları üzerine küresel ölçekte birçok bilimsel çalışma yayınlanmış olmasına karşın, Türkiye’de bu yöntem üzerine yayınlanan herhangi bir çalışmaya ulaşılamamıştır. Bu çalışmanın amacı, Balint Grup Yöntemi hakkında yapılan bazı çalışmaların sonuçlarını tartışmak ve aynı zamanda bu yöntemin tanımının, içeriğinin ve aile hekimliği alanındaki uygulanışının açıklamasını yapmaktır. Balint Grup Yöntemi’nin, hekimlerin empati düzeylerinin artmasına ve tükenmişlik düzeylerinin azalmasına büyük katkı sağladığı bilinmektedir. Günümüzde, Covid-19 pandemisinden dolayı sağlık çalışanları oldukça yorucu ve zorlu günler geçirmekte ve tükenmişlik seviyeleri oldukça artmaktadır. Çalışma sonuçlarına göre, Covid-19 ve sonraki süreçte hekimlerin Balint Grup Yöntemi’ni uygulamaları, hekim-hasta ilişkilerinin daha iyi olmasına katkı sağlayacağı gibi hekimlerin tükenmişlik düzeylerinin de azalmasına olanak sağlayabilecektir. Türkiye’de Balint Grup Yöntemi’nin tanıtılması, uygulanması ve eğitim müfredatlarında yer alması önerilmektedir. Bununla birlikte yine, Balint Grup Yöntemi tecrübesi yaşayan hekimlerin yaşadıkları bu tecrübeleri bilimsel yayın haline getirip, sonuçları literatür ile paylaşıp hekim-hasta ilişkisinin arttırılmasına katkıda bulunmaları önerilmektedir. Literatür incelemesi sonucunda, bu yöntemin pandemi döneminde sanal ortamda yapılması ve bunun dünya geneline yayılması, bu yöntemin uygulanışını daha da kolaylaştırabilecektir.