YARATICI DRAMA YÖNTEMİNİN ÖĞRENCİLERİN MÜZİK DERSİNE YÖNELİK BAŞARILARI ÜZERİNE ETKİSİ - GÜDEK, Bahar; YILMAZ, Hande (PEARSON JOURNAL, 2021)
Bu araştırmanın amacı, yaratıcı drama yönteminin öğrencilerin müzik dersine yönelik başarıları üzerine etkilerini incelemektir. Bunun yanında araştırmada müziğin teorik konuları için yaratıcı drama yöntemiyle hazırlanmış uygun eğitim etkinlikleri geliştirerek, öğrencilerin bu konulara karşı olan isteksizliklerini ortadan kaldırmak, müzik teorisine ilişkin bilgilerin öğrenilmesini kolaylaştırmak, öğrenmeyi eğlenceli ve kalıcı hale getirmek ve ögˆrencinin isteyerek öğrenmesini sağlamak da amaçlanmıştır. Bu çalıs¸mada; belirlenen amaçla, Milli Eğitim Bakanlığının 2018-2019 Eğitim Öğretim yılı Müzik Dersi Öğretim Programında bulunan ve İlkokul 4. sınıf müziksel algı ve bilgilenme öğrenme alanına ait teorik bilgilerin ögˆretiminde yaratıcı drama yöntemi uygulanmıs¸tır. Çalışma, deneysel yöntemle yürütülmüştür. Çalışma grubunu, Samsun Mimarsinan İlkokulundaki 40 öğrenci deney grubu, 40 öğrenci kontrol grubu olmak üzere 80 öğrenci oluşturmaktadır. Müziksel algı ve bilgilenme öğrenme alanına ait konular kontrol grubunda geleneksel (klasik) o¨ğretim yo¨ntemiyle sınıf öğretmeni tarafından işlenirken, deney grubunda ise yaratıcı drama yo¨ntemi kullanılarak araştırmacı tarafından işlenmiştir. Her iki gruba da uygulama öncesi ön-test ve uygulama sonrası son-test müzik dersi başarı ölçeği uygulanmıştır. Ölçekten elde edilen sonuçlarla, yaratıcı drama yönteminin ögˆrencilerin müzik dersine yönelik bas¸arıları üzerine etkisi araştırılmıştır. Sonuç olarak, yaratıcı drama yönteminin başarıları üzerinde olumlu etkisi olduğu, cinsiyete göre anlamlı bir fark bulunmadığı, öğrencilerin başarı düzeyleri üzerindeki etkisinin 'çok büyük’ derecede olduğu bulunmuştur.