İŞ KAZALARININ ÖNLENMESİNDE GÜVENLİK KÜLTÜRÜ - Olcay, Zeynep Feride; Erdem, Burcu (PEARSON JOURNAL, 2021)
Yaşanan kazalar ve ortaya çıkan meslek hastalıkları; çalışanlar için fiziksel ve ruhsal sağlık kaybı, işverenler ve ülkeler için ise yüksek miktarlarda gelir kaybı yaratmaktadır. Tüm bu kayıpların gerçekleşmesini engellemek için ise teknik ve mühendislik önlemler yeterli gelmemekte olup yönetim ve çalışanlarda içselleştirilmiş bir güvenlik kültürü algısı gerekmektedir. Kaza ve hastalıklardan korunması adına ortak ilke, örgütlerde yönetimin liderliğinde çalışanların değer ve kurallar bütünü olarak tanımlanmakta olan güvenlik kültürü anlayışı ile işin her anında emniyet bilinciyle hareket etmelerini sağlamaktır. İş yaşamında gerçekleşen kazaların temel sebepleri olarak kısa zaman içerisinde değişmeyen davranış ve tutum kalıpları gösterilmektedir. Bu kazaları engellemek amacıyla oluşturulan emniyetli davranış örüntüleri ve sonuç olarak emniyetli iş çevresini benimseyen bir kültür yaratmak elzemdir. Bu kültürün uygulanması süreçlerinde öncelikli olarak iş görenlerin her aşamada sürece dahil olması gerekmektedir. Çalışmada iş kazalarında önleyici faktör olarak güvenlik kültürüne dair literatür taraması gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda kazaların önlenmesi ve azaltılmasında uzun süreçte en uygun yöntemin güvenlik kültürü olduğu belirlenmiştir.