MERGE OF THE TECHNİCAL ANALYSİS TYPES GİVES THE BEST RESULTS İN CRYPTOCURRENCY MARKET - ÖZYEŞİL, MUSTAFA; AL-TARIFI, MOHAMMAD (PEARSON JOURNAL, 2021)
Kripto para günümüz finans Dünya’sının en yeni ve en çok konuşulan enstrümanları arasında gelmektedir. (Hudson & Urquhart, 2019), ilk kripto para birimi, Satoushi Nakamato (2008) tarafından önerilen Bitcoin'dir, çünkü açık kaynak kodludur ve işlemlerin yapılması için kavram kanıtı ilkesine göre oluşturulmuştur. Merkezi bir takas odasına ihtiyaç duymadan merkezi olmayan bir eşler arası (P2P) ağda güvenli bir şekilde işlenmektedir, 2009'da ortaya çıktı (Heid, 2013). Bitcoin'in yüksek fiyat volatilitesi ve getiri başarısı, "Altcoin" lerin de yolunu açmaktadır, bu Bitcoin'in zaferinden sonra harekete geçen tüm kripto para birimlerini kapsamaktadır, bu coinler kendilerini Bitcoin için en iyi alternatifler olarak piyasada pazarlamaya çalışıyorlar (FRANKENFIELD, 2020). Altcoin için pek çok tür var, ilk bölümde alt coin türleri açıklanacaktır. Üçüncü kripto para birimi türü Jetonlar olarak adlandırılır, Bitcoin ve Altcoinlerin aksine, belirteçler bağımsız olarak etkinleştirilemez ve başka bir kripto para biriminin şebekesine bağlıdır. Bu, kendi çekirdek DLT'lerine veya blok zincirlerine sahip olmadıkları, bunun yerine mevcut bir kripto para biriminin blok zincirinin üzerine inşa edildikleri anlamına gelmektedir. Bitcoin değeri, tüm işlemleri izleyen bir algoritmanın güvenliğine dayanırken, ülkelerin maddi varlıklarına veya ekonomilerine bağlı değildir (Hudson ve Urquhart, 2019). Aşağıdaki faktörler, uzun vadede Bitcoin fiyat gelişimini belirler (Ciaian, Rajcaniova ve Kancs, 2018): • Bitcoin arz ve talebinin piyasa güçleri • Bitcoin’in yatırımcılar için çekiciliği • Küresel makro-finansal gelişmelerin etkisi Uzun vadeli finansal amaçları takip etmeye yardımcı olmak için tasarlanmış bir yatırım stratejisi oluşturulacaksa, şirket büyüklüğü, getiri potansiyeli ve risk arasındaki ilişkiyi anlamak çok önemlidir. Piyasa değeri - bir şirketin borsadaki tüm hisse senetlerinin toplam değerini ifade etmektedir. Bu nedenle, bir kripto para biriminin piyasa değerinin, şu anda dolaşımda olan tüm madeni paraların toplam değeri olarak ifade edilmelidir. Kripto para biriminin piyasa değeri, bitcoin'in piyasa değeri ile kripto para piyasalarının diğer paraları arasındaki oran olan Bitcoin Hakimiyeti olarak adlandırılan şeyi içerir (jacobcanfield, 2019). Kripto para birimi ticareti çekici bir yatırım türüdür. bu piyasa döviz ve borsa ile aynı şekilde işlem görüyordu (Radityo, Munajat ve Budi, 2017). Yatırımda aynı temeli kullanan yatırımcılar (düşük al, yüksek fiyata) ancak riskleri hesaplamaları gerekiyor. Genel olarak teknik ve temel (Fang, vd., 2020) olarak ikiye ayrılan birçok ticaret stratejisi vardır. Piyasa teknik analizi, yatırım risklerini hesaplamak için yatırımcıların kullandığı yaygın yöntemlerden birini dikkate alır (Radityo, Munajat ve Budi, 2017) . Teknik analiz, yatırımları tahmin etmek ve belirli bir varlığa ilişkin tarihsel fiyat bilgilerinden toplanan istatistiksel eğilimleri analiz ederek, söz konusu varlığın vadeli işlem yönünde fiyat hareketi ve hacim gibi tahminler yapmak için kullanılan bir uygulamadır. Teknik Analiz, 2020).