BİR BOYARESİM-BASKIRESİM KOMBİNASYONU OLARAK MONOTYPE-BOYARESİM İLİŞKİSİ VE BİR ÖRNEK OLARAK GIOVANNI BENEDETTO CASTIGLIONE - AYDIN, Abdulsemet (PEARSON JOURNAL, 2020)
Özellikle, multidisipliner üretim yapan sanatçılar bakımından kaygılanmaya değer en önemli konu, sanat anlayışlarına özgü bir plastik dil yaratmaktır. Nevi şahsına münhasır anlayışlarıyla sanat tarihinde önemli yer işgal eden ve aynı zamanda birden fazla disiplinde üretim yapan sanatçıların disiplinler arasında bir senkron veya tutarlılık kaygısı güttükleri incelenen çalışmalarından görülmüştür. Sanatsal anlayışla tutarlı yaratılan plastik dilin, multidisipliner üretimlerin her biri veya ayrı olarak da tezahür etmesi, özellikle plastik sanatlarda oldukça önemlidir. Bu çalışma, incelenen dönemsel veya bireysel sanat örneklerinde üretimine yön veren veya esas teşkil eden sanatsal anlayış ile tercih edilen plastik dil ve bu dilin gerektirdiği teknik ve materyal karşılaştırılarak aralarındaki ilişki ve etkileşim baz alınarak gerçekleştirilmiştir. Bu yolla, esasen her türden sanatsal yaklaşımın, nevi kaygısına özgü bir sanatsal üretim dil, teknik ve materyalini zorunlu kıldığı sonucu nasıl ortaya konulduğu gibi, çok disiplinli çalışma yapan sanatçıların gerektiğinde disiplinlerarası üretimlerinde de anlayışlarının gerektirdiği tutarlılığı sağlama adına nasıl tutumlar sergiledikleri de deşifre edilmiştir. Bu deşifrasyon çalışması nihayetinde, günümüzün çok yönlü sanatsal üretim gerçekleştiren sanatçılarının disiplinlerarası çalışma pratiklerinde, ister bağımsız ister kombine multidisipliner çalışmalarında, ilk görüşte müphem kalan nevi şahıslarına münhasır sanatsal anlayış-sanatsal pratik ilişkisini ortaya konulmuştur.