SEYİTÖMER HÖYÜK ORTA TUNÇ ÇAĞI’ NA AİT YAY BİÇİM BEZEMELİ AĞIRŞAKLAR - KARAOĞLAN, Hülya (PEARSON JOURNAL, 2021)
Tarih öncesi çağlardan itibaren insanoğlu günlük hayattaki kullandığı araç-gereç, kap-kaçak gibi eşyalarına çeşitli tekniklerle bezemeler uygulayarak süslemişlerdir. Bu bezemeler gelişi güzel yapıldığı gibi, sistematik ve sanat eseri niteliğinde de yapılmışlardır. Seyitömer Höyük, Kütahya’ya bağlı Seyitömer Kasabasın da Afyon- Altıntaş- yolunun kuzeyinde Kütahya İlinin 30 km kuzeybatısında yer alır. Seyitömer Höyüğü’nde Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Arkeoloji bölümü tarafından aralıksız dokuz yıl süren kazı çalışmaları yapılmıştır. Seyitömer Höyükte yapılan kazı çalışmalarında, Orta Tunç Çağı’na tarihlendirilen ve ip eğirmede kullanılan genellikle pişmiş topraktan üretilmiş ağırşaklar oldukça fazladır. Bu buluntuların üzerine kazıma tekniği kullanılarak, çeşitli kompozisyonlarda bezemeler uygulanmıştır. Bu bezemeler Karma Kompozisyon, Yay, Çizi, Açı, Zikzak ve Yıldız, Nokta, Tırnak, Halka, Dalga, Işınsal Bezemeli şeklinde gruplara ayrılmışlardır. Bu çalışmada Seyitömer Höyük ağırşak buluntularında M.Ö. 2. Bin’e ait olup “yay biçim” bezeme ile süslenmiş (işaretlenmiş) yirmi bir adet ağırşak bezeme biçimleri yönünden incelenmiştir. Bu ağırşak grubunda yay biçimli çizgilerden birçok kompozisyon oluşturulmuştur. Bu kompozisyonlar çoğunlukla iç içe ikili-üçlü-dörtlü yaylar dörtlü-beşli gruplar halinde yapılmıştır. Bezemelerin hepsi kazıma tekniği ile oluşturulmuşlardır. Çalışmada Seyitömer Höyük yay biçim bezemeli ağırşakların çizimleri, bulundukları yerleri, ölçüleri ve tanımları katalog şeklinde eklenmiştir. Ayrıca çağdaşı olan çevre merkezlerle benzerleri karşılaştırılmış kaynakçası ile belirtilmiştir. Çalışmanın amacında ise arkeolojik araştırmalar için önemli olan bu ağırşak buluntu grubunu literatüre katmaktır.