MARTIN MCDONAGH’IN LEENANE'İN GÜZELLİK KRALİÇESİ’NDE ÖLÜMCÜL ÇATIŞMA YANSIMALARI - BAŞTAN, Ajda (PEARSON JOURNAL, 2021)
Bu çalışma Martin McDonagh’ın Leenane’in Güzellik Kraliçesi oyunundaki anne-kızın çatışma nedenlerine odaklanmaktadır. Yirmi birinci yüzyıl yaklaşırken Birleşik Krallığı’n tiyatro sahnelerinde yeni bir genç oyun yazarları akımı ortaya çıkar. Bu dalganın en tartışmalı ve sevilen temsilcilerinden biri Martin McDonagh'dır. Yazar İrlandalı bir ailenin oğlu olarak Londra'da doğup büyümüştür. 1996'da McDonagh'ın ilk oyunu olan Leenane’nin Güzellik Kraliçesi İrlanda'da sahnelendikten sonra Londra ve New York'ta yerini bularak oldukça fazla ilgi görür. Türkiye’de de sahnelenen ve dört karakterden oluşan bu oyun McDonagh’ın olağanüstü tiyatro kariyerinin başlangıç noktası olur. Oyunda kırk yaşındaki bekâr bir kadın olan Maureen hâlâ otoriter annesi Mag ile birlikte yaşamaktadır. Günleri yemek yapmak, tavuklara bakmak ve alışveriş yapmakla geçen Maureen yıllardır hasta ve huysuz annesiyle kendi başına ilgilenmektedir. Leenane’in Güzellik Kraliçesi’nde Maureen ve Mag, fiziksel konumları ve birbirleriyle olan ilişkileri nedeniyle soyutlanmış bir hayat sürmektedirler. Maureen, annesinin evinden ve Leenane gibi küçük bir kasaba ortamından kurtulmanın hayalini kurmaktadır. İçinde bulunduğu acınası durum için annesini ve kız kardeşlerini suçlamaktadır. Anne-kızın karşılıklı sert, kaba ve incitici konuşmaları hep çatışma ile sürmektedir. Oyun ilerledikçe iki karakter arasındaki bu ilişkinin tamamen parçalandığını görürüz.