KLASİK TÜRK EDEBİYATI TARZINDA YAZILMIŞ KORONAVİRÜS MANZUMELERİ - YILTER, Sait (PEARSON JOURNAL, 2020)
Çin’de ortaya çıkan ve çok kısa bir süre içinde küresel bir salgın haline gelen Koronavirüs hayatımızın her alanını aynı hızla etkiledi. Mart ayından itibaren günlük hayatımızı her yönüyle etkilemeye başlayan bu salgın, gündemin değişmez konusu haline geldi. Ülkemizde, özellikle akademik camia içinde, Klasik Türk Edebiyatı tarzında ve aruz ölçüsüyle yazılmış manzumelerin yazılması dikkati çekti. Gazel, kaside, nazire, taştir, tehzil, tarih manzumesi, müfred gibi nazım şekillerinde yazılmış olan bu manzumeler Klasik Türk Edebiyatı’nın yeniden canlanması adına sevindirici bir gelişme oldu. Nazire yapmak, taştir ve tehzil yazmak, tarih düşürmek, cinaslı gazel tekniğini uygulamak gibi klasik şiir geleneğinde görülen uygulamaların bu manzumelerde kullanıldığını görüyoruz. Bu manzumelerde şairlerin Koronavirüs hakkındaki gözlemlerini, düşüncelerini, toplum için önerilerini, hayata bakış açılarını görmek mümkündür. Bu manzumelerde Koronavirüs konusu ile olarak ilgili sosyal izolasyon, kolonya, bireye ve topluma yapılan temizlik önerileri, yaşlılara ve topluma yapılan evde kalma çağrıları, seyahat yasakları, dışarı çıkma kısıtlamaları, salgın sebebiyle uzaktan yapılan eğitim ve uzaktan eğitim ile ilgili sorunların da işlendiğini görüyoruz. Klasik tarzda kısa bir zamanda ve bir konu üzerinde bu kadar şiirin yazılması ender görülen bir durumdur. Bu durum, Klasik Türk şiirinin geleceği üzerine önemli bir gelişme olarak görülebilir.