BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENİ ADAYLARININ MESLEĞİN BUGÜNÜ VE YARININA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ - TORTUMLU, Muhammet (PEARSON JOURNAL, 2021)
Bu araştırmanın temel amacı, beden eğitimi ve spor öğretmeni adaylarının, mesleklerinin içinde bulunduğu mevcut duruma ve geleceğe yönelik görüşlerinin belirlenmesidir. Araştırmada, nitel araştırma desenlerinden olgubilim yöntemi kullanılmıştır. Bu çalışma 2020-2021 yılları arasında Türkiye’nin değişik bölgelerinde yaşayan, farklı cinsiyetlerde, yaşlarda ve akademik not ortalamalarına sahip olan yirmi dört beden eğitimi ve spor öğretmeni adayı olan üniversite öğrencisi ile yürütülmüştür. Bu araştırmanın katılımcıları amaçlı örnekleme yöntemleri içerisinde yer alan maksimum çeşitlilik örnekleme yöntemine göre seçilmiştir. Veriler araştırmacılar tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu ve yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla online olarak yapılan görüşmeler ile toplanmıştır. Verilerin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda ulaşılan bulgular beden eğitimi ve spor öğretmenliği mesleğinin önemi, mesleğin imajı, mesleğin gerektirdiği özellikler ve teknolojik gelişmelere bağlı olarak mesleğe yönelik görüşler olmak üzere dört ana tema çerçevesinde incelenmiştir. Araştırmadan elde edilen bu bulgular, alanyazın ışığında tartışılmış ve sonuçlarla ilgili öneriler geliştirilmiştir.