COVID-19 OUTBREAK MEASURES AND PRACTICES ADOPTED IN THE TURKISH FINANCIAL MARKETS - GÖREN YARGI, Seher; SAYGILI, Ebru (PEARSON JOURNAL, 2020)
Mart 2020'den itibaren Türkiye'de, Cumhurbaşkanlığı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve; kamu bankaları ve özel bankalardan oluşan mevduat bankalarının salgının olası etkilerine karşı aldığı önlemler açıklanmıştır. Finansal kurumlar ve düzenleyicileri, müşterilerin sağlığını ve güvenliğini korurken likidite çözümleri sunarak Corona Virüsü (Covid-19) salgınına hızla tepki vermiştir. Başkanlığın 18 Mart 2020'de ilan ettiği “Ekonomik İstikrar Kalkanı” başlıklı ekonomik paket, önlemlerin en önemlisidir. Öte yandan Merkez Bankası'nın düşürdüğü politika faizi de salgının ana konusudur. Örneğin, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) salgının başlangıcında açığa satışları yasaklamıştır. Mevduat bankaları ATM nakit çekimini ve temassız ödeme limitlerini güncellemiş ve tüketici kredilerine seyahat kredileri gibi elverişli koşullar sağlamıştır. Özellikle kamu bankaları esnaf, düşük gelirli kişiler vb. için pek çok tüketici kredisi fırsatı açıklamıştır. Sağlık sigortası şirketleri, sigorta sözleşmelerinde muaf tutulan bir madde olmasına rağmen Covid-19 giderlerini ödeyeceklerini açıklamıştır. Birçok özel ve kamu kurumu, tüm dünyayı ve ülkemizi etkileyen Covid-19 salgınına karşı ekonomik önlemler almaya devam etmektedir. Bu çalışmanın amacı, Türk finans kurumları tarafından benimsenen son uygulamaları ve TCMB, BDDK ve SPK gibi düzenleyici kurumlar tarafından alınan tedbirleri tartışmaktır. Tüm bu önlemlerin finansal piyasa üzerindeki etkilerinin önümüzdeki dönemde hissedilmesi beklenmektedir. Önlemler finansal piyasalarda hem likidite hem de vadeyi sağlamayı ve salgının yayılmasını önlemeyi amaçlamaktadır.