GELENEKSEL TASARIM SÜREÇLERI VE TASARIM YARIŞMALARI SÜREÇLERI ÜZERINE BIR DEĞERLENDIRME: “A’DESIGN & AWARD COMPETITION” ÖRNEĞI - ÜNAL, Bülent (PEARSON JOURNAL, 2021)
Her geçen gün katılımların artmasıyla hayatımıza daha çok giren uluslararası tasarım yarışmalarının tasarım süreç basamakları ile literatürde var olan geleneksel tasarım süreç modelleri arasında farklılıklar ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada, geleneksel tasarım süreçleri ile markaların, firmaların, tasarımcıların, akademisyenlerin, tasarım ofislerinin büyük ilgi gösterdiği uluslararası tasarım yarışmalarında ortaya çıkan tasarım sürecini karşılaştırmak üzere A’ Tasarım Ödülleri & Yarışması (A’ Design Award & Competition) seçilmiştir. Yapılan analizler doğrultusunda tasarım süreç basamaklarında benzeş ve farklı noktalar ortaya konmuştur. Yapılan araştırma ile tasarım sürecinde tasarımcının tüm kararlarında verileri ve isterleri bir araya getirip yaratıcı bir öneri sunarken, geçirdiği bireysel karar süreci ve sunumu hazırlamaya başlayıp son adımda sonuçların açıklanması ile sona eren tasarım yarışması sürecinin geleneksel tasarım süreçlerinden farklılaştığı ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte 1851 yılında Büyük Sergi ile başlayan ve amacı endüstriyi ve ekonomiyi canlandırmak olan tasarım sergileme/yarışma fikri, tasarımın değeri konusunda kamuoyunu aydınlatmayı hedeflerken, günümüz tasarım yarışmalarının basamakları incelendiğinde tasarım fikri kadar sunumun da çok önem kazandığı ve en önemlisi yeni odak noktasının tam da ürünün ve fikrin kendisi olduğu tartışmaya açılmıştır.