SURİYELİ SIĞINMACILARIN SOSYO-KÜLTÜREL ENTEGRASYONU (SİİRT ŞEHRİ ÖRNEĞİ) - HADİMLİ, Halil; YÜKSEL, Musa (PEARSON JOURNAL, 2022)
Çalışmanın temel amacı, Siirt şehrine göç eden ve kentte yaşayan geçici koruma statüsündeki Suriyeli sığınmacılar ve yerel halk arasındaki ilişkiyi incelemek, sığınmacılar ile kent sakinleri arasındaki ilişkinin seviyesini belirlemek ve entegrasyon konusunda ne aşamada olduklarını ortaya çıkarmaktır. Entegrasyon her ne kadar tek taraflı bir süreçmiş gibi görünse de aslında hem yerel halkın hem de sığınmacıların karşılıklı çabaları ile şekillenen bir olgudur. Araştırmaya konu olan Siirt, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin Dicle Bölümü’nde yer almaktadır. Genel olarak araştırma sahası, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki plato alanı ile Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki dağlık alan arasında kalmaktadır. Siirt ilinin yüz ölçümü yaklaşık olarak 284 km²'dir En genel manasıyla göç, kişilerin, toplumların siyasi, doğal, ekonomik, sosyal, etnik ve dinsel nedenlerle gerçekleştirdikleri zorunlu ya da gönüllü yer değiştirme veya mekânsal hareketlilik süreçleri olarak tanımlanmalıdır. Göç, tek taraflı bir mekânsal değişim sürecinin ötesinde, ekonomik ve kültürel etkileşim, sosyal statülerdeki değişimler ve sonuçları itibariyle sosyo-mekânsal dokuda çok yönlü yansımaları olan bir olgudur. Arap Baharı olarak başlayan toplumsal olayların Suriye'ye kadar yayılması ile beraber Türkiye, Nisan 2011'de Suriye'den gelen ilk göçmen grubuyla tanıştı ve o günden bu yana Suriye'den Türkiye'ye gelen sığınmacıların sayısı artarak devam etti. Özellikle sınır kentlerinde sığınmacıların barınması için merkezler kuruldu ve göçmenler ilk etapta buralarda tutulmaya çalışıldı. Günümüze gelindiğinde ise Suriyeli sığınmacılar artık, Türkiye'nin dört bir yanına dağılmış durumdadır. Siirt kenti Suriyeli sığınmacıların geldiği kentlerden biridir. Kentin çok dilli bir kültürel yapıya sahip olması ve özellikle de Arapçanın konuşuluyor olması sığınmacıların kentteki sayılarının artmasında önemli bir faktör olmuştur.