ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER KONUSU İÇİN GEÇERLİ VE GÜVENİLİR BİR BAŞARI TESTİ GELİŞTİRME ÇALIŞMASI - EREN, Aslı Afife; TANIK ÖNAL, Nagihan; BÜYÜK, Uğur (PEARSON JOURNAL, 2020)
Eğitim-öğretim sürecinin en önemli unsurlarından biri ölçme ve değerlendirmedir. Öğrencilerin hedeflenen kazanımlara sahip olup olmadıklarını belirlemek için geçerli, güvenilir ve kullanışlı ölçme araçlarına gereksinim duyulmaktadır. Buradan hareketle bu araştırmanın amacı, ortaokul 7. sınıf fen bilimleri dersi “Maddenin Yapısı ve Özellikleri” ünitesi kapsamındaki “Elementler ve Bileşikler” konusu ile ilgili çoktan seçmeli sorulardan oluşan geçerli ve güvenilir bir başarı testi geliştirmektir. Bu çerçevede ilk olarak konuya ait kazanımlar belirlenmiş ve 40 maddelik bir soru havuzu oluşturulmuştur. Maddeler uzmanlar tarafından incelendikten sonra, madde sayısı 34’e düşürülerek testin kapsam geçerliği sağlanmıştır. Test, 2017-2018 eğitim öğretim yılında 123 ortaokul öğrencisine uygulanmış ve testin madde analizleri yapılmıştır. Analizler sonucunda testte yer alan maddelerden d değeri 0.29’dan düşük olan 7 madde testten çıkarılmıştır. Nihai hali 27 maddeden oluşan testin güçlük indekslerinin (p) 0.28 ve 0.91 arasında değiştiği ve ortalama madde ayırt edicilik indeksinin 0.39, ortalama madde güçlük indeksinin de 0.65 olduğu tespit edilmiştir. Testin Kuder-Richardson-20 (KR-20) iç tutarlılık katsayısı ise 0.87 olarak bulunmuştur. Buna göre geliştirilen testin oldukça güvenilir olduğu ifade edilebilir. Güvenirlik ve geçerlik çalışması sonucunda ortaokul 7. sınıf fen bilimleri dersi, “Maddenin Yapısı ve Özellikleri” ünitesi kapsamındaki “Elementler ve Bileşikler” konusu için 27 maddeden oluşan geçerli ve güvenilir bir başarı testi geliştirilmiştir.