COVID-19 PANDEMİSİ SIRASINDA BESLENME ALIŞKANLIKLARI, BESLENME VE SAĞLIK İLİŞKİSİ: TÜRKİYE'DE TRAKYA BÖLGESİ ÖRNEĞİ - COŞKUN, Fatma; KAHRIMAN, Halime Ebru; YILMAZ, Fuat; ÇOŞKUN, Zeynep Gülşah (PEARSON JOURNAL, 2022)
Bu çalışmada, Trakya bölgesinde yaşayan bireylerin Covid-19 pandemisi sırasında beslenme alışkanlıkları ve beslenme durumları ile sağlık durumları arasındaki ilişki belirlendi. Katılımcıların (1023 kişi) günlük su tüketimi ile vücut kitle indeksi (BKİ) değerleri, diyabet arasındaki ilişki, istatistiksel olarak anlamlıydı (?2: 33,444; P<0,05), (?2: 13,640; P<0,05). Günlük su tüketimi ile mide rahatsızlıkları arasında anlamlı bir ilişki yoktu (?2: 4,070; P>0,05). Katılımcıların %45,5'i öğle yemeğini atlarken, %6,9'u akşam yemeğini, %23,2'si kahvaltısını atlıyordu. Katılımcıların %23,17 öğün atlamıyordu. Öğün atlama ile mide rahatsızlıkları, diyabet arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamsız bulundu (?2: 2,777; P>0,05), (?2: 6.659; P>0,05). Katılımcıların %35,8 hızlı, %49,3'ü normal hızda ve %15'i yavaş yemek yiyordu. Yeme hızı ile BKİ değerleri arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulundu (?2: 66,477; P<0,05). Yeme hızı ile BKİ grupları arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki (r=0,246; P<0,05) vardı. Yeme oranı arttıkça kilolu gruba girme olasılığı da arttı. Katılımcıların %50,34'ü yemek yeme isteğini en çok yemeğin tadının etkilediğini belirtirken, katılımcıların %40,2'si duygu durum değişikliklerinin yemek yeme isteklerini büyük ölçüde etkilediğini ifade etmiştir. Tüketiciler öğün ve suyun önemi ve gıdaların besin değerleri konusunda bilgilendirilmelidir.