CANIM KARDEŞİM ÇİZGİ FİLMİNİN DEĞERLER AÇISINDAN İNCELENMESİ - YILMAZ, Ahmet; YILMAZ, Zeynep (PEARSON JOURNAL, 2022)
Bu çalışmada yerli yapım canım kardeşim çizgi filminde değer kavramlarının sözel ifade ve davranışsal ifade boyutu açısından izleyiciye sunulma şekli, değerlerin bu çizgi film bölümlerinde yer alma sıklıklarını belirlemek amaçlanmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden gömülü teori yöntemi kullanılarak canım kardeşim çizgi filmi değerler açısından incelenmiştir. Örneklemin seçiminde amaçlı örnekleme yöntemlerinden kuramsal örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini canım kardeşim çizgi filminin beş bölümü oluşturmaktadır. Canım kardeşim benim youtube kanalından izlenen canım kardeşim çizgi filminin analizinde doküman inceleme yöntemi kullanılmıştır. Analizler sonucunda çizgi filmde yer alan değerlerin, sözel ifade ve davranışsal ifade boyutları karşılaştırıldığında, davranışsal ifade değerlerinden çok sözel ifade değerleri şeklinde izleyicilere sunulduğu görülmüştür. Toplam değer ifadelerinin (n= 142), 113’ü “sözel ifade boyutunda, 29’u “davranışsal ifade boyutunda” yer almaktadır.