YEŞİL YÖNETİM İLE İLGİLİ YAPILAN ULUSLARARASI ÇALIŞMALARIN BİBLİYOMETRİK ANALİZİ - ODUNCU, Fulya; CENGİZ, Emir Kaan (PEARSON JOURNAL, 2022)
Yeşil yönetim son zamanlarda ortaya çıkan bir konu olmakla birlikte, gün geçtikçe merak uyandıran ve bilim insanlarını araştırmaya yönlendiren bir alan haline gelmeye başlamıştır. Ayrıca yapılan incelemelerde yeşil yönetim ile ilgili bir bibliyometrik analize rastlanmamıştır. Bu sebeple bibliyometrik analiz açısından yeşil yönetim konusu seçilmiştir. Bu çalışmanın amacı yeşil yönetim ile ilgili yapılan araştırmaları bibliyometrik analiz yöntemi ile ortaya çıkarmaktır. Analizi yapabilmek için Web Of Science veri tabanı kullanılmıştır. Veri tabanında “title” kısmı seçilerek “green management” anahtar kelimesi girilerek arama yapılmıştır. Web Of Science’taki tüm yıllar, tüm yazarlar, tüm dokümanlar, tüm kategoriler, tüm diller, tüm yayın başlıkları, tüm yayımcılar, tüm indeksler taranmıştır. Tarama sonucunda elde edilen 142 çalışmanın hepsi dahil edilmiştir. Elde edilen 142 araştırmada bibliyometrik analizi yapmak için VOSviewer 1.6. 18. versiyonu kullanılmıştır. Birlikte oluşum, alıntılar, bibliyografik eşleştirme, ortak atıf analizleri kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlarda en çok yayının 2019 yılında (16), en çok yayımlanan yayın türünün makale (86), en fazla yayının yönetim alanında yapıldığı (38), yayınlarda en çok kullanılan dilin İngilizce (136), Web Of Science indekslerinde en fazla Social Sciences Citation Index (SSCI)’da yayın yapıldığı (52) anlaşılmıştır. Bunun yanı sıra en çok alıntı yapılan doküman Babiak’a (365), en çok alıntı yapılan kaynak Management Decision (657), en çok alıntı yapılan yazar Chiapetta Jabbour, Charbel Jose (125), en fazla alıntı yapılan üniversite Xi An Jiao Tong Üniversitesidir (209). En fazla alıntı yapılan ülke 1450 alıntı ile Amerika’dır. Petr Scholz 9 adet yayını ile yeşil yönetim alanındaki en yüksek yayın sayısına sahiptir. Ayrıca yeşil yönetim alanında 41 yayın ile Çin birinci sıradayken, Coll Polytech Jihlava Üniversitesi 9 dokümanla en yüksek belgeye sahiptir. 9 doküman sayısı ile Journal Of Cleaner Production en fazla yayın çıkaran kaynak olmuştur. Son olarak en çok kullanılan anahtar kelime green management’tır. Türkiye 3 yayın ile 13. Sırada yer almaktadır.