ATEŞ VE GÜNEŞ, ZEYTİNDAĞI VE CUMHURİYETİMİZİN İSİMSİZ KAHRAMANLARI - KALPAKLI, Fatma (PEARSON JOURNAL, 2022)
Bu çalışmamızda, Falih Rıfkı Atay’ın Ateş ve Güneş, Zeytindağı romanında adı geçen Konya, Ilgın’lı nefer Mehmet karakteri üzerinden ulusumuzun 29 Ekim, Cumhuriyet bayramımıza kavuşmasında emeği geçen tüm “isimsiz kahramanların” hatırlanması, anlaşılmaya çalışılması ve bu isimsiz kahramanların Cumhuriyetimize olan katkılarının altının çizilmesi hedeflenmektedir. Nitekim milli mücadele birlik, beraberlik ve çok farklı etnisite ve dini gruplardan oluşmasına rağmen Anadolu halkının “özgürlük ruhu ve aşkı” çerçevesinde topyekûn verdiği bir mücadeledir ki bunda en genç erden Başkumandan Atatürk’e kadar giden ve adeta bir domino etkisi yaratarak tüm yurdu saran ve sanayileşmiş emperyalist Batılı devletlere karşı iman dolu göğsünü siper eden milyonlarca isimsiz kahramanın destanıdır