Ortaokul Öğretmenlerinin Dijital Yeterlikleri İle Bilgi ve İletişim Teknolojilerine İlişkin Tutumları Arasındakı İlişkinin İncelenmesi - BİŞİRİCİ, Ali; GÜLBAHAR, Bahadır (PEARSON JOURNAL, 2023)
Her alanda olduğu gibi eğitimde de yaşanan hızlı değişim ve buna bağlı olarak özellikle öğretim teknolojilerindeki gelişmeler, öğretmenlerin dijital yeterlikleri ile bilgi ve iletişim teknolojilerine ilişkin tutumları değişkenlerinin önemini artırmıştır. Bu sebeple bu çalışmada, ortaokul öğretmenlerinin dijital yeterlikleri ile bilgi ve iletişim teknolojilerine ilişkin tutumları arasındaki ilişki incelenmiştir. Nicel bir ilişkisel tarama araştırması olan çalışmanın evreni, 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı İstanbul ili Beykoz ilçesindeki ortaokul öğretmenlerinden oluşmaktadır. Çalışmanın örneklemi ise bu evrenden basit seçkisiz örnekleme yöntemiyle seçilen 333 öğretmenden meydana gelmektedir. Araştırmada veri toplama aracı olarak “Demografik Bilgiler Formu”, “Öğretmen Dijital Yeterlik Ölçeği” ve “Bilgi ve İletişim Teknolojilerine Yönelik Öğretmen Tutum Ölçeği” kullanılmıştır. Toplanan veriler, SPSS 25.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada, öğretmenlerin bilgi ve iletişim teknolojilerine ilişkin tutumlarıyla dijital yeterlikleri arasında pozitif yönlü ilişki olduğu temel sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin dijital yeterliklerinin geliştirilmesi için bilgi ve iletişim teknolojilerine ilişkin tutumlarını geliştirecek çalışmalar gerçekleştirilmesi ve dijital yeterliklerle ilgili eğitimlerin öğretmenlerin branşlarına göre yapılması önerileri sunulmuştur.