Bağımlılık, Bağlanma ve Öfke Kapsamında Bir Olgu Sunumu - GÜL, Kamuran Nur (PEARSON JOURNAL, 2023)
Bireyi biyolojik, psikolojik ve sosyal anlamda olumsuz etkileyecek sonuçlara yol açan ve kullanımının kontrol edilmesinde zorluk yaşanan ilaç ya da kimyasal madde kullanma eylemi bağımlılık olarak adlandırılmaktadır. Bağımlılık “Madde Kullanım Bozukluğu” olarak ele alınmakta ve bağımlılığa sebep olabilecek maddelere göre alt sınıflara ayrılmaktadır. Tütün Kullanım Bozukluğu’da bu alt sınıflardan biridir. Literatüre göre Tütün Kullanım Bozukluğu bulunan bireylerin tütünü çökkün duygu durumu, yoğun stres gibi anlarda sıkıntıyı azaltmak amacı ile kullandıkları tespit edilmiştir. Bu bağlamda bağımlılık bir bağlanma bozukluğu olarak tanımlanabilmekteyken, kullanılan madde de bireyin yaşama uyum sağlayabilmek adına bağlanma ile ilgili problemlerini düzene soktuğu bir aracı olarak değerlendirilmektedir. Madde Kullanım Bozukluğu’nun tedavisinde genel olarak psikoterapi ve farmakoterapi kullanılmaktadır. Ancak tedavi yöntemi ne olursa olsun birey, geçmiş yaşantısından bağımsız olarak düşünülemeyecektir. Tüm bunlar bağlamında literatüre ve dolayısı ile klinisyenlere farklı bir bakış açısı sunmak amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda çalışmada Tütün Kullanım Bozukluğu’na bağlı yoksunluk semptomları gösteren olgunun şikayetleri ve geçmiş yaşantısı bağlanma kuramı perspektifinden incelenmiştir.