Kadın Âşıklarımızın Ağıtları - KARADENİZ YAĞMUR, Sibel (PEARSON JOURNAL, 2023)
Şâir ve âşıklarda görülen "ağıt yakma" geleneği Türk milletinin tarihi kadar eskidir. Makalemizde ağıt yakma geleneği ile ilgili bilgi verecek ve ağıtlarının kadın âşıklarımız tarafından hangi durumlarda icra edildiği üzerinde duracağız. Makalede değerlendirdiğimiz âşık ve şairlerimiz sırasıyla Makbule Leman, Yaşar Nezihe (Bükülmez). Nigâr Hanım, İhsan Raif Hanım, Şükûfe Nihal, Emine Hanım, Hasibe Ramazanoğlu, Hasibe Hatun, Dudu Karabıyık, Âşık Derdimend (Fatma Oflaz). Fatma Behice Batur, Ozan Şah Turna, Aşık Sürmelican (Kaya), Gülhanım Yıldırım, Hatçe Ana, Hatice Şahinoğlu, Dikmenli Emine Şener, Kamanlı Âşık Emine Bacı, Âşık Fatma İnan, Pîr Sultan Kızı Sanem, Âşık Kevser Ezgili, Âşık Ayşe Çağlayan, Âşık Yeter Yıldırım, Âşık Gülhanım Yıldırım, Âşık Nurşah (Durşen Mert) . Ülkemizde son Yüzyılda yaşamış ve yaşayan Kadın âşıklarımız, kendilerini çok etkileyen acı olaylar karşısında ağıtlar söyleyerek bu geleneğin yaşatılmasında katkılar sağlamışlardır.