İlkokul Matematik Dersi Öğretiminde Materyal Kullanımına Yönelik Öğretmen Görüşleri (Kayseri Örneği) - AKYALÇIN, Fatma; ŞENER , İbrahim; NACAR, Müzeyyen; NACAR, Kadir Baki; POLAT, Tolga; POLAT, Öznur; KOŞAR, Sinan; ALTAŞ, Levent; ŞAHİN, Samet Kağan; POLAT, Şentürk; AYKAR, Serkan; ALTUNBULAK, Mahmut; et al. (PEARSON JOURNAL, 2023)
MEB’e bağlı Kayseri ilindeki öğretmenlerin matematik dersinde materyal kullanımına dair görüşlerinin incelenmesi amacıyla yapılan bu çalışmada, nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Bu çalışmada Millî Eğitim Bakanlığı’na öğretmenlerin matematik dersinde materyal kullanımı konusunda öğretmenlerin görüşlerine yer verilerek saptanması amaçlanmıştır. Araştırmanın amacına uygun olarak çalışma grubunu oluşturma aşamasında araştırmanın amacı çerçevesinde kolay ulaşılabilir durum örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmaya 20 matematik öğretmeni katılmıştır. Bu hususlar doğrultusunda görüşme formunu hazırlama sürecinde geçerlik çalışması kapsamında elde edilen bilgiler ışığında açık uçlu sorular hazırlanmıştır. Velilerle yapılan görüşmelerden elde edilen verilerin analizinde ise içerik analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; öğretmenlerin kendi imkânları dâhilinde materyal kullandıkları, derslere hazırlıklı geldikleri, genel olarak materyal yetersizliğinin okullarda yaşandığı, bulunan materyallerin yetersiz ve az olduğu, gerektiği gibi korunamadığı, matematik sınıflarının olmadığı, öğretmenlerin akıllı tahtayı materyal olarak kullandıkları, internet üzerinden materyal siparişi vererek derslerde kullandıkları, sınıfların kalabalık olmasından dolayı materyal kullanımlarında sorunların yaşandığı, müfredatın kolay anlaşılabilmesi için birçok materyal le desteklenerek öğrencilere somut hale getirilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.