Ebelikte Holistik Yaklaşımın Doğuma Ekisi - KIZILBOĞA DURSUN, Fatma; TÜRK DELİBALTA, Rukiye (PEARSON JOURNAL, 2023)
İnsan biyo-psiko-sosyo-kültürel ve spiritüel boyutları olan bir varlıktır. Bu boyutların her birine ilişkin gereksinimleri olan bir bütündür. Doğum kadının hayatı için benzersiz yaşam olaylarından biridir. Doğum olayı sırasında sağlık personelinin sağladığı duygusal desteğin kadınlarda bakım alma duygusunu geliştirdiği ifade edilmektedir. Doğum sonrasında kadınların, doğum hikayelerini sağlık profesyonelleri ile paylaşmayı istedikleri, bu durumu desteğin bir parçası ya da ‘’doğumun tamamlanması’’ olarak algıladıkları belirtilmektedir. Duygusal destek sağlanması bakımından, etkisi görülmüş en iyi bakım modellerinden biri “ebe liderliğinde kesintisiz bakım modelidir” (midwife-led continuity models). Ebe gebeliği süresince kadının fiziksel, psikolojik, spiritüel bakımdan muayene ve izlemini yapar ve gerekli önerilerde bulunur. Holistik Yaklaşım bireyin psikolojik, sosyolojik ve zihinsel görüşlerini ve ihtiyaçlarını dikkate alır. Her birey birleşik bir bütün olarak beden, zihin ve ruhtan oluşur ve sadece vücut parçalarının toplamından oluşmaz. Yani bütüncül yaklaşım hastayı belirli bir zaman ve kültürel bağlama oturtarak, inançlarına saygı duyarak kendi özel ihtiyaçlarını ve yaşam kalitesi ile ilgilenir. Holistik yaklaşımla doğum olayı daha doğal gerçekleşecektir. Ebenin hizmet verdiği her alanda bu mümkündür ve gereklidir. Sonuç olarak Ebe yaptığı işi bir bütün olarak tüm boyutlarıyla ele almalı çünkü holistik bakım felsefesinde insan bir bütündür ve başka bir boyutunda ortaya çıkan değişim ya da yetersizlik başka bir boyutunu da etkilemektedir.