Sınıf Öğretmenlerinin Destek Eğitim Odası Uygulamalarına Yönelik Görüşleri - DEMİRHAN, Mehmet (PEARSON JOURNAL, 2023)
Gelişen dünya düzeni eğitim alanında önemli gelişmeleri beraberinde getirmekte ve eğitime verilen önem her geçen gün artmaktadır. Bu artış özel eğitime de yansımakta ve özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin ihtiyaçlarına uygun şekilde çocukluğun erken dönemlerinde başlayarak devam etmektedir. Bu çalışmanın amacı, sınıf öğretmenlerinin destek eğitim odası uygulamalarına yönelik görüşlerini belirlemektir. Araştırmada yöntem olarak nitel araştırma desenlerinden olan durum çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler sınıf öğretmenleri ile yürütülen yarı yapılandırılmış görüşmelerle toplanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2022-2023 eğitim-öğretim yılında Malatya ilinin Yeşilyurt ve Battalgazi ilçelerinde görev yapan 6’sı kadın 7’si erkek olmak üzere toplam 13 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada seçkisiz olmayan örnekleme yöntemlerinden amaçlı örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ile çözümlenmiştir. Araştırma bulgularına göre sınıf öğretmenlerinin tamamına yakını destek eğitim odalarını faydalı görmektedir. Öğretmenler BEP hazırlarken RAM, okul rehberlik servisi, internet siteleri ve kısmen okul idaresinden destek aldıklarını ifade etmişlerdir. Sınıf öğretmenlerinin büyük çoğunluğu destek eğitim odalarının fiziki şartlarını yetersiz bulmakta, materyal ve araç-gereç açısından geliştirilmesi gerektiğini düşünmekte ve okul idaresinden yeterli desteği almadıklarını ifade etmektedir. Araştırmada elde edilen sonuçlarından yola çıkılarak okullardaki destek eğitim odalarının araç-gereç ve fiziki şartlarının iyileştirilmesi, veli-idare-öğretmen ve RAM arasındaki işbirliğinin artırılması gerektiği önerilebilir.