Kişiler, Kültürlerarası İletişim Perspektifinden Dijital Aktivizm ve Göç - ERGÜL GÜVENDİ, Nurgül (PEARSON JOURNAL, 2023)
Bu çalışmada kişiler ve kültürlerarası iletişim açısından dijital aktivizm ve göç olgularının araştırılması amaçlanmıştır. İletişim, dijital aktivizm ve göç olguları, modern sosyolojik kuramlardan işlevcilik yaklaşımının ilke ve esaslarına göre değerlendirilmiştir. İşlevselcilik yaklaşımı, toplumsal yapının işleyişini bir bütün olarak gören, her bir toplumsal yapıyı sistemin bir parçası olarak nitelendiren yaklaşımdır. Dijital aktivizm, toplumsal hareketlerde geleneksel yöntemlere ek olarak, dijital ağların kullanılmasıdır. Göç olgusu ise politik, sosyal veya ekonomik nedenlerle kişi veya toplulukların mevcut yaşam alanlarını bırakarak, bulundukları yerden başka bir yere taşınma eylemidir. Birey veya toplulukların birlikte hareket ettiği göç ve dijital aktivist eylemlerin ortak noktasında kişilerin etkilediği ve etkilendiği (toplumsal) süreçler ve yapılar söz konusudur. Bu noktada hem sistemin yapısı hem de eylemlerin nedensellik ilişkileri açısından, kişiler-kültürlerarası faaliyetler oldukça önemlidir. Bu bağlamda göç ve dijital aktivizm olguları iletişimin kişiler ve kültürlerarası boyutları ile işlevselcilik yaklaşımı doğrultusunda incelenmiştir. Araştırmanın multidisipliner muhtevası nedeniyle iletişim, sosyoloji ve antropoloji gibi alanlarda literatüre katkı sunacağı düşünülmektedir.