Travma Sonrası Stres Bozukluğu için Şema Terapi - KESGİN, Gamze; KARAAZİZ, Meryem (PEARSON JOURNAL, 2023)
Bu derleme çalışmasının amacı travma sonrası stres bozukluğu yaşayan bireylerde Şema Terapinin kullanımına bakmaktır. Yapılan bu çalışmada sistematik derleme yöntemi kullanılmış olup saha çalışması ya da herhangi bir ölçek kullanılmamıştır. Türkçe ve İngilizce dilinde ele alınan çalışmalar 2008-2023 yılları arasındadır. Bu çalışmalar araştırma makalelerinden oluşmuştur. Bu derleme çalışması Eylül, 2023 ve Aralık, 2023 olmak üzere iki aşamada gerçekleşmiştir. Yapılan literatür taraması sonucunda 7 çalışma ele alınmıştır. Ele alınan bu 7 çalışma sonucunda Şema Terapinin TSSB tedavisinde işe yarayan bir terapi yöntemi olduğu gözlemlenmiştir. TSSB yaşayan kişilerde Şema Terapi yönteminin etkili bir terapi olduğu, travma sonrasında yaşanılan stres belirtilerini etkilerini iyileştirdiği ve ortadan kaldırdığı saptanmıştır. Bu nedenle TSSB tedavisinde Şema Terapi etkili bir yöntemdir