Depremin Yaş Dönemlerine Göre Çocuk Ruh Sağlığına Etkileri ve Hemşirelik Bakımı - DURSUN, Emrah (PEARSON JOURNAL, 2023)
Deprem gibi kitlesel bir travmada incinebilir grupların başında çocuklar gelmektedir. Depremler her yıl birçok çocuğu etkiliyor ve çocukların gelecekteki gelişimlerini tehlikeye atabiliyor veya sekteye uğratabiliyor. Afetler çocukların sadece kısa vadede hayatlarını değil kişisel gelişimlerini de sekteye uğratır. Çocuklar, psikolojik ve davranışsal gelişim düzeyleri, fiziksel büyüklükleri ve yetişkinlere tam veya kısmi bağımlılıkları nedeniyle acil bir olayda en fazla risk altında olabilirler. Afet sonrasında çocukların birincil ihtiyacı kendilerinin ve yakınlarının güvende olduğunu hissetmektir. Çocuklar deprem sırasında ve sonrasında yaşadıklarını anlatmaları için desteklenmeli, ancak anlatmak istemezlerse zorlanmamalıdır. Çocuklar afetlerde risk altındaki gruplardan biri olmakla birlikte, fırsat verildiği takdirde afet yönetiminde de aktif rol alabilirler. Deprem sonrası farklı yaş grubundaki çocuklar, aile üyelerini kaybetmeleri sonucu yalnız kalıyorlar. Psikolojik sorunlar yaşayan çocuklara yaş dönemlerine göre yaklaşılmalı ve yalnız kalmamaları sağlanmalı. Okul çocukları ve ergenler için okul ortamı psikososyal destek merkezi olarak kullanılabilir. Psikolojik ilk yardım ilkeleri okulda uygulanabilir. Depremden çok fazla etkilenen ve erken dönemde davranış değişiklikleri düzelmeyen çocuklar, çocuk ve ergen psikiyatrisi uzmanına yönlendirilmelidir. Afet hemşiresi, sağlık profesyoneli müdahaleci ve çocukların ihtiyaçlarının savunucusu olarak afet durumunda çocuklara Psikolojik ilk yardım ilkelerini uygulamada potansiyel bir role sahiptir.