Almodovar Sineması’nın Karakteristikleri Bağlamında “Paralel Anneler” Filmi’nin İncelenmesi - GÜRAL, Vasfi (PEARSON JOURNAL, 2024)
İspanya’dan yola çıkarak evrensele ulaşmayı başarmış bir film yönetmeni olan Pedro Almodovar, her Autéur gibi yapıtlarında tekrarlanan özgün unsurlar barındırır. Sanatçı’nın hemen bütün filmlerinde yer alan bu elementler, Almodovar Sineması’nın ilk bakışta tanınmasını sağlar. Almodovar’ınm 2021 tarihli “Paralel Anneler” filmi, söz konusu karakteristiklerin hemen hepsini içermektedir. “Paralel Anneler” bağlamında Almodovar Sineması’ndaki ortak unsurları belirlemeyi amaçladığımız çalışmamızda, sanatçının diğer filmlerinden de örnekler vererek araştırmaya derinlik katmayı amaçlıyoruz. Bir başka deyişle, araştırma, tek bir film örneğinde Almodovar Sineması’ndaki ortak unsurlara değinmektedir. Bilindiği gibi, “Sinema Sevgisi”, “Otobiyografik Yansımalar”, “Estetikte Modernist Açılımlar”, “Kadın Pratogonistler”, “Dışarıda Kalmış Karakterler”, “İspanya ve Günlük Yaşamı’ndan Seçilen Konular”, “Sinematografi”, “Renk Düzenlemesi ile Mekân Tasarımı’ndaki Bilinçli Seçimler” ve “Sıradan İnsanların Sıradışı Hikâyeleri”, Almodovar Sineması’nın genel karakteristiklerindendir. Pedro Almodovar, “Paralel Anneler” filminde de, klişeleşmiş üretim tarzını yeniden güncellemiş, yine bir başyapıt yaratmıştır. Filmleriyle Çağdaş Avrupa Sineması’nın gururu haline gelen Pedro Almodovar’ın yeni başyapıtı “Paralel Anneler”i, sanatçının filmografisindeki yeri bağlamında inceliyoruz.