Danimarka Sineması’nda Işık Kullanımı - GÜRAL, Vasfi (PEARSON JOURNAL, 2024)
Sinema Tarihi boyunca, dünyanın çeşitli ülkeleri kendilerine has üretimlerini sürdürmüş, bu sanata kendilerince katkıda bulunmuşlardır. Sinemanın kuruluşundan bu yana her zaman dinamik bir film endüstrisine sahip olan Danimarka'da ise aydınlatma hiçbir zaman ihmal edilmemiş ve sinema profesyonelleri bu dalda uzmanlaşmıştır. Danimarka Sinemasında bilimsel olarak ele alınan Işık Kullanımı, ilerleyen dönemde dünya sinemasına da örnek olacaktır. Danimarka Filminde aydınlatmanın temel özelliği kuşkusuz “difüze ışık” olacaktır. Bu tür aydınlatmayı ısrarla kullanan Danimarkalı görüntü yönetmenleri, çekim için gittikleri ülkelerin sinemalarına da bu konudaki bilgilerini aktarmaktalar. Ayrıca Danimarka'da çekilen ortak yapımlar için yerli ışıkçılar çalışmak tercih edilmektedir. Çalışmamızın amacı, Danimarka Sineması’ndan örneklerle, ülke sinemasının kendine özgü ve gelişmiş bu aydınlatma tekniklerinden bahsetmek, bu yolla Danimarka Sineması hakkında bilgilerimizi de aktarmaktır. Araştırmamızda, öncelikle ışıklandırmanın sinemadaki önemine ve Danimarka Sinemasının genel özelliklerine, sonrasında ise, Danimarka filminde Işığın Kullanımına değineceğiz.