Türkçe Öğretmenliği Lisans Programlarının İncelenmesi: 1997, 2006 ve 2018 Karşılaştırması - ŞENTÜRK, Mümin; ÇAKIR, Soner; ÖZDEMİR, Salih; ÖZDEMİR, Fatma Nur; KARTAL, Ali Fatih; SÜZANER, Güner (PEARSON JOURNAL, 2024)
Bu araştırmanın amacı 1998, 2006 ve 2018 yıllarında uygulanmaya başlanan Türkçe Öğretmenliği lisans programlarının karşılaştırmalı olarak incelenmesidir. Araştırmada nitel araştırma modeli esas alınmıştır. Desen olarak ise doküman incelenmesi (analizi) kullanılmıştır. Araştırmanın verilerine, Yükseköğretim Kurulu’nun internet sitesinden ulaşılmıştır. Verilerin analizinde ise içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Veriler; lisans programları kapsamında meslek bilgisi, genel kültür, alan bilgisi dersleri kapsamında üç alanda incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre lisans programlarında bazı derslerin çıkartılıp, yeni derslerin programlara dâhil edilmiştir. Meslek bilgisi ve genel kütür ders sayısı yıllar geçtikçe artmıştır. Buna karşın alan eğitimi ders sayısı yıllar geçtikçe azalmıştır. Genel kültür derslerinin kredi miktarlarında artış yaşanırken, alan eğitimi derslerinin kredi miktarlarında azalma meydana gelmiştir.