Web of Science Veri Tabanında Yayınlanan Çalışan Sesi Kavramı ile ilgili Makalelerin Bibliyometrik Analizi - AKIN GÜRDAL , Seda (PEARSON JOURNAL, 2024)
Örgütlerin başarı elde etmesi için çalışanların örgütte gördüğü durumlara karşı kendilerini ifade edebilmesi oldukça önemlidir. Çalışanların bulundukları örgütü geliştirmek ve iyileştirmek için gördükleri olumsuzları ya da iyileştirme önerilerini ifade edebilmeleri işletmelere katkı sağlamaktadır. Web of Science veri tabanında çalışan sesi konusu ile ilgili yayınlanmış makalelerin bibliyometrik analiz yöntemi ile değerlendirilmesi ve 1981-2023 yılları arasında literatürde yer alan mevcut makalelerin özellikleri ve gelişme sürecinin ortaya koyulması amaçlanmıştır. Web of Science veri tabanında işletme ve yönetim alanında yer alan 1981-2023 yılları arasında ingilizce dilinde yayınlanan 1595 adet makaleye erişim sağlanmıştır. Çalışmaların bibliyometrik analizi Vosviewer yazılımı aracılığıyla yapılmıştır. Çalışan sesi ile ilgili en çok çalışmanın ve atıfın 2022 yılında gerçekleştiği, en çok atıf alan çalışmanın Van Dyne ve Le Pine’nın, “Helping And Voice Extra-Role Behaviors: Evidence Of Construct And Predictive Validity” Başlıklı çalışması olduğu, Amerika Birleşik Devletleri en çok makale yayınlayan ülke, en çok makale yazan yazarın ise Wilkinson olduğu ortaya çıkmıştır. Çalışan sesi ile ilgili en sık kullanılan anahtar kelimelerin ses(voice), çalışan sesi(employee voice), ses davranışı(voice behaviour) ve etik liderlik(ethical leadership) olduğu görülmektedir.