Muhasebe Ve Mali Müşavirlik Ofislerinde Risk Değerlendirmesi Ve Kontrolü - SÜLE, Bilgi; BAYKAN, Hatice Efsun; VAROL, Suna Berre; AYANA, Güneş; ÖZALAN, Pelin; ÇITIRIK, Yazgülü; MERCAN, Mesut; KILIÇ, Bertan (PEARSON JOURNAL, 2024)
Bu çalışma Kayseri ilinde faaliyet gösteren üç mali müşavirlik ofisinde iş sağlığı ve güvenliği risk değerlendirmesi ve kontrolü çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında, ofislere yönelik potansiyel tehlikeler, riskler, önemli korunma politikaları ve optikçilere yönelik iş kazası ve meslek hastalığı istatistikleri sunulmuştur. Risk değerlendirmesi uygulamalarında kontrol listesi yöntemi kullanılmış ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayımlanan Ofisler için Kontrol Listelerinden yararlanılmıştır. Uygulama sonuçlarına göre, ofislerin iş sağlığı ve güvenliği konusunda çok büyük eksikliklerinin olmadığı, ilgili yönetmeliğe uygun olarak gerekli tedbirleri aldığı görülmüştür. Diğer taraftan ofislerde özellikle ekranlı araçlarla çalışmaya bağlı olarak bazı konularda eksikliklerinin olduğu görülmektedir. Uygulama yapılan ofislere yönelik hazırlanan risk kontrol planlarına göre, ofislerin daha güvenli hale getirilmesi için ortalama 10.000 TL gibi bir bütçe ihtiyaçlarının ortaya çıktığı görülmüştür.